Vaticaan grijpt in bij generaal bestuur Broeders van Liefde

De ingreep van het Vaticaanse dicasterie heeft geen gevolgen voor de werking van de verschillende scholen en psychiatrische ziekenhuizen in ons land.
27/02/2023 - 20:59
Broeder René Stockman tijdens een bezoek aan Lubumbashi (DR Congo), bij de opening van het Dr. Joseph Guislain Neuropsychiatrisch Centrum
Broeder René Stockman tijdens een bezoek aan Lubumbashi (DR Congo), bij de opening van het Dr. Joseph Guislain Neuropsychiatrisch Centrum © Broeders van Liefde

Het Dicasterie voor de Instituten van Godgewijd Leven en de Gemeenschappen van Apostolisch Leven in Rome heeft abt-generaal Jos Wouters van de norbertijnen aangesteld als apostolische commissaris voor de van oorsprong Belgische congregatie van de Broeders van Liefde. Hij zal voor onbepaalde tijd de bestuurlijke taken overnemen van broeder René Stockman, sinds 2000 de generale overste, evenals de Generale Raad van de congregatie. Pater Wouters kan ook nieuwe initiatieven ontwikkelen die het welzijn van de hele congregatie wereldwijd ten goede komen. Als apostolische commissaris krijgt hij eveneens de taak om het generale kapittel voor te bereiden dat in principe volgend jaar een  generale overste kan verkiezen. Het generale kapittel beslist ook over het aantal generale raadsleden en kiest die generale raadsleden. Jos Wouters is als apostolisch commissaris in principe uitsluitend verantwoording schuldig aan het dicasterie. De ingreep van het dicasterie heeft naar verluidt te maken met de leiderschapsstijl, een gebrek aan zorgvuldigheid en een gebrek aan transparantie inzake het financiële beleid, vooral inzake nieuwe projecten van de Broeders van Liefde in het Zuiden.

Hopelijk zal de relatie met Rome nu beter verlopen. Raf De Rycke

Broeder Veron Raes, de overste van de Belgische provincie van de Broeders van Liefde, en Raf De Rycke, de voorzitter van de Organisatie Broeders van Liefde, spreken naar aanleiding van de aanslepende problemen binnen de congregatie over een belangrijke en opmerkelijke beslissing. Zij hopen dat de ingreep de communicatie en samenwerking tussen de broeders in ons land en het generale bestuur, die de voorbije jaren erg moeilijk verliep, kan herstellen. 

Raf De Rycke voegt eraan toe: Wij hebben steeds geprobeerd om constructief samen te werken en via dialoog tot oplossingen te komen. Als Organisatie Broeders van Liefde verantwoordelijk voor de uitbating van onze scholen, voorzieningen en sociale economieprojecten hopen wij dat er met de apostolisch commissaris nieuwe initiatieven zullen volgen, die het welzijn van de hele congregatie wereldwijd ten goede komen. We zullen loyaal onze medewerking verlenen aan de initiatieven. Als organisatie zullen we daarnaast sowieso de bestaande goede samenwerking met de congregatie in de Belgische regio onverminderd voortzetten en we hopen dat de normalisatie van de betrekkingen ook de internationale samenwerking ten goede kan komen.