Vaticaan heropent onderzoek naar verdwenen tiener Orlandi

De familie hoopt al jaren op opheldering in deze tragische verdwijningszaak, maar vreest dat die er nooit zal komen ondanks de heropening van de zaak.
10/01/2023 - 18:34
Emanuela Orlandi
Emanuela Orlandi © r.r.

De familie van Emanuela Orlandi reageert blij op het nieuws van de heropening van het onderzoek naar de verdwijning van het tienermeisje. De zaak kwam opnieuw onder de aandacht door de serie Vatican Girl op Netflix. Het toen 15-jarige meisje, de dochter van een personeelslid van het Vaticaan, verdween in 1983 spoorloos toen zij op weg was naar de muziekles op de Piazza Sant'Apollinare. Rond diezelfde tijd verdween nog een tweede tiener: Mirella Gregori. De verdwijning wordt afwisselend in verband gebracht met afpersing, de maffia, het schandaal rond de Banco Ambrosiano en zelfs pedofilienetwerken. 

Het Vaticaan en het parket en de politie van Rome, die belast waren met het onderzoek, hebben nochtans op geen inspanning gekeken om opheldering te brengen. Daarbij heeft de Vaticaanse Gendarmerie in 2021 nog op vraag van de familie zelfs menselijke botten opgegraven in twee knekelhuizen aan het Camposanto Teutonico, na een tip van een spijtoptant. In 2006 werden zes verdachten ondervraagd over hun mogelijke medeplichtigheid aan moord en ontvoering. Drie jaar later volgde een DNA-analyse op stoffelijke resten die waren teruggevonden tijdens een restauratie in de Vaticaanse nuntiatuur aan de Via Po, in Rome.

De meest geloofwaardige aanwijzing kwam er in 2005 toen een anonieme beller in een telefoongesprek met de openbare omroep RAI vertelde dat de twee meisjes allebei in de opdracht van een Romeinse maffiafamilie werden ontvoerd en omgebracht. Volgens een andere theorie werd zij ontvoerd als pasmunt in ruil voor de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turks-Bulgaarse man die in 1981 een mislukte aanslag op Joannes Paulus II had gepleegd. Die laatste deed tien dagen na haar verdwijning overigens een oproep om haar vrij te laten, waardoor het vermoeden van een mogelijke ontvoering is blijven bestaan. 

De heropening impliceert dat alle dossiers, documenten, rapporten, informatie en getuigenissen opnieuw onder de loep worden genomen, in de hoop dat er nieuwe aanwijzingen of een spoor worden gevonden om de mysterieuze verdwijning alsnog op te helderen.

Bron: ADN Kronos/AP