Vaticaan: kardinaal Woelki handelde correct in besteding fonds

Volgens het Vaticaan kon kardinaal Woelki vrij beslissen over de uitgaven van het fonds van een voorganger voor bijzondere noden van de Kerk.
04/05/2022 - 16:48
Kardinaal Woelki
Kardinaal Woelki © Aartsbisdom Keulen

Het Vaticaan heeft geoordeeld dat kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen, het kerkelijk recht heeft gerespecteerd en niet in de fout is gegaan met de betalingen aan experts en communicatieadviseurs om het probleem van seksueel misbruik in het aartsbisdom aan te pakken. Het bedrag van 2,8 miljoen euro was onder meer afkomstig van het zogeheten BB-Fonds voor kerkelijke noden, dat in 1952 door de toenmalige aartsbisschop van Keulen kardinaal Josef Frings (1887-1978) werd opgericht. Alleen al aan het communicatiebureau werd 820.000 euro uitgegeven.

Kardinaal Woelki werd verweten dat hij voor de besteding van deze bedragen geen toestemming had gevraagd aan diocesane organen, zoals het kathedraalkapittel. Maar dat was volgens de juristen van het Vaticaan ook niet nodig. De Duitse canonieke advocaat Thomas Schüller, verwijt Rome een louter juridische opvatting, die een volledig kunstmatigonderscheid maakt tussen het bisschoppelijke bijzondere vermogen en het diocesane vermogen. Uiteindelijk gaat het altijd om bezittingen van de kerk, waarover een bisschop niet naar eigen goeddunken mag beschikken. Kardinaal Woelki van zijn kant onderstreept in zijn reactie dat de besteding altijd transparant is gebeurd en dat de Kerkelijke Financiële- en Economische Raad daarover altijd correct werd geïnformeerd.

In 2019 werd een bedrag van 9,5 miljoen euro van het fonds voor bijzondere noden van de Kerk uitgegeven. Maar een deel van dat bedrag werd ook besteed aan vergoedingen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ook dat vormt geen probleem, omdat er voor die compensaties geen inkomsten uit de kerkbelasting of de diocesane middelen zijn gebruikt.

Bron: Domradio