Vaticaan keurt nieuwe regels van ‘Het Werk’ goed

Het Werk werd 85 jaar geleden opgericht na een visioen van de West-Vlaamse Julia Verhaeghe.
04/08/2023 - 12:03
Moeder Verhaeghe, stichter van Het Werk
Moeder Verhaeghe, stichter van Het Werk © Het Werk

Het Vaticaan heeft op 25 juli 2023 de nieuwe regels van de spirituele familie van Het Werk definitief goedgekeurd. Die regels gaan over de aard en doelstellingen van de gemeenschap, evenals het leiderschap.

Het hervormingsproces van de regels door een theologische en canonieke werkgroep werd al in september 2017 ingezet, op aandringen van de toenmalige Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en de Gemeenschappen van Apostolisch Leven. Dat gebeurde nadat de religieuze gemeenschap in 2001 het statuut had gekregen van religieus instituut van pauselijk recht. 

Het Werk kwam het voorbije decennium enkele keren negatief in het nieuws na beschuldigingen van ex-leden over manipulatie en zelfs misbruik. Zonder hervormingen op bestuurlijk niveau en aanpassingen van de regels van 2001 en 2011 dreigde Het Werk zijn kerkelijke erkenning te verliezen. Zo bepaalde de congregatie dat het bestuur van Het Werk voortaan moet verkozen worden en niet langer exclusief mag aangesteld worden door de kleine kring van bestuursverantwoordelijken. Het ontwerp van de nieuwe regels werd al in 2019 tijdens een algemeen kapittel, dat op aandringen van Rome werd samengeroepen, goedgekeurd. Daarna werd de herziening voorgelegd aan de Heilige Stoel. 

Het Werk werd in 1938 opgericht na een visioen van de West-Vlaamse Julia Verhaeghe. Sinds de jaren 1950 is de hoofdzetel gevestigd in Oostenrijk. De geestelijke familie bestaat uit een zustergemeenschap én een priestergemeenschap, waartoe priesters, diakens, broeders en seminaristen behoren. De spirituele gemeenschap is in twaalf landen actief, onder meer in ons land, verschillende Europese landen, Israël en de Verenigde Staten.