Vaticaan komt tussen in een Oostenrijks bisdom

Paus Franciscus heeft een visitator benoemd die de transparantie van het bestuur en de financiën van het bisdom Gurk-Klagenfurt moet herstellen.
21/12/2018 - 16:39

Paus Franciscus heeft aartsbisschop Franz Lackner van Salzburg benoemd tot apostolische administrator van het Oostenrijkse bisdom Gurk-Klagenfurt. De aartsbisschop moet een onderzoek instellen naar de financiële toestand van het bisdom en de manier waarop het bisdom in het verleden werd bestuurd. Mgr. Lackner heeft als opdracht om in naam van de paus het bestuur van het bisdom en alle diocesane instellingen te controleren. Zijn rapport dient als basis voor verdere beslissingen van de Heilige Stoel.

Het bisdom Gurk-Klagenfurtwerd tot in mei geleid door Alois Schwarz, die daarna naar Sankt Pölten verhuisde. De bisschop lag in conflict met het domkapittel, dat de bisschop moet adviseren bij het bestuur van zijn bisdom. In het bisdom in Karinthië is het al maanden onrustig omdat de voormalige bisschop het celibaat naast zich neer zou gelegd hebben en zich schuldig zou hebben gemaakt aan financieel wanbeheer, onder meer door een gulle steun voor het educatief centrum van Sankt Georgen am Längsee van een vrouwelijke medewerkster. Het diocesane centrum dreigde bankroet te gaan door de concurrentie van een nabijgelegen commercieel  seminariehotel. Volgens sommige critici heeft de bisschop zijn bisdom 17 jaar lang feodaal bestuurd. In 2013 gaf hij opdracht om de externe audits stop te zetten. Volgens zijn pleitbezorgers leverde hij een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van het bisdom en ging hij vlot om met de gelovigen.

Er werd al eerder een rapport over de toestand in het bisdom opgesteld door de Congregatie voor de Geloofsleer. Maar de inhoud daarvan, die aanvankelijk dinsdag op een persconferentie zou voorgesteld worden, blijft vertrouwelijk. Zowel de priesterraad van het bisdom als de Katholieke Actie vraagt de publicatie van dat rapport. Zij willen dat er werk wordt gemaakt van volledige financiële transparantie.

Bron: Kathpress.at