‘Vaticaan is koolstofvrij tegen 2050’

Staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin vindt dat klimaatmaatregelen hand in hand moeten gaan met de versterking van het ecologische bewustzijn.
09/11/2022 - 16:08
Staatssecretaris Pietro Parolin op de klimaattop in Egypte
Staatssecretaris Pietro Parolin op de klimaattop in Egypte © Vatican Media

Op de COP27, de VN-Klimaatconferentie in Egypte, heeft staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin, als vertegenwoordiger van de Heilige Stoel, het engagement van het Vaticaan uitgesproken voor het radicale terugdringen van broeikasgassen. Hij verzekerde dat Vaticaanstad tegen 2050 geen CO2 meer zal uitstoten. Het Vaticaan wil de middelen die het ter beschikking heeft gebruiken om de opwarming van de aarde te beperken, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs. Politieke en technische maatregelen zullen volgens hem niet volstaan. Ze moeten worden gecombineerd met een educatieve benadering die een nieuwe levensstijl bevordert en de band tussen mens en milieu versterkt.

De wereld kan veel leren van inheemse volkeren. Staatsecretaris Parolin

Verwijzend naar de migratiestromen wees kardinaal Parolin op de morele verplichting om te handelen en te reageren op de almaar frequentere en ernstigere humanitaire gevolgen van de klimaatverandering en om deze te voorkomen. Door de klimaatverandering raken almaar meer migranten ontheemd, daarvoor zijn concrete oplossingen nodig. Hij moedigde de deelnemers aan de conferentie aan om hun onderlinge verdeeldheid te overwinnen en zich te laten leiden door het besef dat we samen winnen of samen verliezen.

Bron: Kathpress.at