Vaticaan is niet langer een belastingparadijs

Italië heeft Vaticaanstad dankzij een akkoord en ingrijpende financiële hervormingen geschrapt van de lijst van belastingparadijzen.
06/04/2017 - 10:00

Dankzij de sterke inspanningen van Vaticaanstad om zich in regel te stellen met de strenge normen van de internationale financiële waakhond Moneyval heeft Italië Vaticaanstad geschrapt van de lijst landen met onvoldoende garanties tegen belastingontduiking, het witwassen van misdaadgeld en mogelijke financiering van terreur. Sinds dinsdag is Vaticaanstad opgenomen op de Italiaanse lijst van 134 betrouwbare landen. De beslissing werd mee mogelijk gemaakt dankzij het samenwerkingsakkoord van 15 oktober 2016 waarin beide landen zich bereid verklaarden informatie uit te wisselen over financiën, dividenden en andere bronnen van inkomsten.

De beslissing van de Italiaanse overheid bewijst dat de financiële hervormingen in opdracht van paus Franciscus vertrouwen wekken en dat Vaticaanstad en de Heilige Stoel op het goede financiële spoor zitten. Toch verandert er in de praktijk weinig, omdat er ook in het verleden al informatie en gegevens werden uitgewisseld tussen de Italiaanse Nationale Bank en het Istituto per le Opere di Religione (IOR, het Instituut voor Religieuze Werken), beter bekend als de bank van het Vaticaan.

Bron: I.Media/Kathpress.at