Vaticaan en oecumenisch patriarchaat herdenken concilie van Nicea

In 2025 wordt de 1700ste verjaardag herdacht van het Eerste Concilie van Nicea.
20/02/2023 - 15:24
Fresco van het Concilie van Nicea, uit het Sümelaklooster (Turkije)
Fresco van het Concilie van Nicea, uit het Sümelaklooster (Turkije) ©Wikipedia

Het oecumenische patriarchaat van Constantinopel en de Heilige Stoel werken het plan uit voor een gezamenlijke feestelijke herdenking van de 1700ste verjaardag van het Eerste Concilie van Nicea in 325. Volgens het jezuïetenblad La Civiltà Cattolica bevestigde paus Franciscus op 2 februari in Kinshasa tijdens zijn ontmoeting met zijn confraters in de DR Congo dat een bijeenkomst wordt voorbereid in de loop van 2025. 

Het Eerste Concilie van Nicea bracht in 325 in het het huidige Iznik, 130 kilometer ten zuidoosten van Istanbul, meer dan 300 bisschoppen van verschillende patriarchaten en kerkgemeenschappen uit Oost en West samen. Het meest concrete resultaat was het Credo (Geloofsbelijdenis) van Nicea-Constantinopel, dat vandaag nog altijd zo goed als onveranderd in de liturgie wordt beleden. De Romeinse keizer Constantijn I riep de bisschoppen in 325 samen in een reactie op de onrust die er was ontstaan door de verspreiding van het arianisme, een stroming die het dogma van de drie-eenheid verwierp. De 318 aanwezige bisschoppen probeerden er meer duidelijkheid te creëren over de aard van Jezus en zijn relatie met God de Vader en de Heilige Geest. Het is ook op dit concilie dat de berekening voor de datum van Pasen werd vastgelegd.

Paus Franciscus vertelde aan zijn confraters nog dat in de dialoog met het oecumenische patriarchaat van Constantinopel ook wordt overlegd over een gezamenlijke paasdatum voor alle christelijke kerken. Hij herinnerde dat het om een erg gevoelig onderwerp voor de hele christelijke wereld gaat.

Bron: I.Media