Vaticaan onderstreept verdiensten kardinaal Pell

De Heilige Stoel betreurt dat curiekardinaal George Pell officieel is aangeklaagd wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag jegens minderjarigen.
29/06/2017 - 20:41

De Heilige Stoel zegt te betreuren dat curiekardinaal George Pell officieel is aangeklaagd wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag jegens minderjarigen. De Vaticaanse persdienst onderstreept dat kardinaal Pell als aartsbisschop in Australië en als vooraanstaand lid van de Romeinse Curie zich altijd heeft ingezet voor de bescherming van minderjarigen. De politie van de Australische staat Victoria maakte eerder vandaag bekend dat kardinaal Pell vanwege meerdere aantijgingen wordt vervolgd. Hij moet op 18 juli voor de rechtbank in Melbourne verschijnen.

Vanmorgen legde kardinaal Pell in de perszaal van de Heilige Stoel een verklaring af waarin hij onderstreepte dat hij onschuldig is en dat hij het slachtoffer van meedogenloze karaktermoord is. Nu krijg ik eindelijk de gelegenheid om mijn naam te zuiveren en terug naar Rome te keren.

De Heilige Vader, ingelicht door kardinaal Pell, heeft de kardinaal met verlof gestuurd zodat hij zichzelf kan verdedigen, stond te lezen in een door de Vaticaanse persdienst verspreid communiqué. De Heilige Vader, die waardering heeft voor de eerlijkheid van kardinaal Pell gedurende zijn werk van de afgelopen drie jaar in de Romeinse Curie, is dankbaar voor zijn medewerking, vooral voor zijn energieke toewijding om de economische en administratieve sector te hervormen, maar ook voor zijn actieve deelname in de Adviesraad van Kardinalen (K9), aldus de persdienst van de Heilige Stoel.

Verder wordt in de verklaring gezegd dat de Heilige Stoel respect heeft voor het Australische rechtssysteem. Tegelijkertijd is het belangrijk om eraan te herinneren dat kardinaal Pell de handelingen van misbruik van minderjarigen openlijk en herhaaldelijk heeft veroordeeld; dat hij in het verleden heeft meegewerkt met de Australische autoriteiten (bv in zijn verklaringen voor de Royal Commission); dat hij de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen heeft ondersteund; en tot slot dat hij als een diocesane bisschop in Australië systemen en procedures heeft ingevoerd minderjarigen beschermen en die misbruikslachtoffers hulp bieden.

Bron: kro.nl