Vaticaan opent een ‘Huis van de sport’

Het sporthuis in de Trasteverewijk in Rome wordt meteen ook de thuisbasis van de Athletica Vaticana.
13/09/2023 - 10:00
Het wielereteam van het Vaticaan
Het wielereteam van het Vaticaan © Vatican Media

Op woensdagavond 20 september wordt in de Trasteverewijk in Rome een ‘Huis van de Sport’ geopend. Kardinaal José Tolentino de Mendonça, de prefect van het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs die in die hoedanigheid ook verantwoordelijk is voor sport, zal het nieuwe pand inzegenen. Met het initiatief wil het Vaticaan de visie van paus Franciscus over inclusiviteit uitdragen, in het bijzonder door de promotie van de ‘meest kwetsbaren’. Het centrum moet ook uitgroeien tot ontmoetingsplaats van verschillende religies en culturen. 

Het ‘Huis van de sport’, gevestigd in het Sint-Callixtuspaleis, wordt het operationele hoofdkantoor van de Athletica Vaticana, de sportvereniging van het Vaticaan die in 2019 werd opgericht. Statutair bevindt de hoofdzetel zich aan de via del Pellegrino, binnen de muren van Vaticaanstad. De vereniging is ontstaan uit de atletiekclub die is aangesloten bij de Italiaanse Atletiekfederatie. Maar de sportvereniging heeft ook een wielerfederatie, die tijdens het wk in ons land werd erkend als lid van de UCI, en een Taekwendovereniging, aangesloten bij de World Taekwendo Federation. Het is de bedoeling om binnen de Athletica Vaticana ook nog andere federaties en uiteindelijk ook een ‘Nationaal Olympisch Comité’ op te richten. De bestaande federaties hebben inmiddels al deelgenomen aan verschillende internationale evenementen zoals de ‘Spelen van Kleine Staten’ of het superwk wielrennen in Schotland. Er wordt ook gehoopt om ooit aan de Olympische Spelen deel te nemen. 

De sportvereniging van het Vaticaan telt vandaag een tweehonderd leden, zowel mannen als vrouwen en zowel professionals als amateurs. Die zijn vooral afkomstig van de Zwitserse garde en andere medewerkers van Vaticaanstad. De kleuren van de shirts zijn wit en goud, overeenkomstig de vlag van het Vaticaan. Ook migranten en mensen met een beperking zijn lid. De sportvereniging legt sterk de nadruk op het uitdragen van een geest van ontmoeting, vriendschap en broederschap in de sterk competitieve wereld van de sport. 

Bron: I.Media/SIR