Vaticaan organiseert virtueel bezoek aan sterrenwacht

Het Vaticaan heeft al sinds paus Gregorius in de zestiende eeuw een eigen sterrenwacht.
29/05/2023 - 10:00
sterrenwacht van het Vaticaan
sterrenwacht van het Vaticaan © Vatican Observatory

Het Vaticaan heeft een interessante vernieuwing toegevoegd aan de website van de sterrenwacht van Castel Gandolfo. Belangstellenden die niet tot in Italië kunnen reizen om er de bekende sterrenwacht van de pauselijke zomerresidentie te bezoeken, kunnen voortaan virtueel een rondleiding krijgen door de tentoonstelling van zijn geschiedenis, toelichting over de bouw van de koepels in de pauselijke villa's (Barberini-koepels) en het belang van de historische telescopen en ook nog virtueel het dak van het pauselijke paleis in Castel Gandolfo bezoeken. Dankzij deze samenwerking van het Vaticaan met het bedrijf Dimensione3 worden zij ondergedompeld in de geschiedenis van het Observatorium en krijgen zij de kans om de wetenschappers en hun instrumenten te ontdekken.

Urbanus VIII gaf in de 17de eeuw opdracht om in Castel Gandolfo, een stadje in de heuvels rond Rome, een zomerresidentie te bouwen. Het domein breidde stelselmatig uit tot de huidige 55 hectare. Vier eeuwen lang brachten pausen er hun zomervakantie door, tot paus Franciscus brak met de traditie en het domein openstelde voor het publiek. 

Pausen in Rome beschikten als sinds de tijd van paus Gregorius XIII (1572-1582), die bekend werd om zijn kalenderhervorming, over een sterrenwacht. Het beheer daarvan werd toevertrouwd aan de jezuïeten. Paus Leo XIII opende in 1891 een moderne sterrenwacht in Castel Gandolfo. In 1981 verhuisden de belangrijkste wetenschappelijke activiteiten naar de Vaticaanse sterrenwacht naar het Amerikaanse Tucson, al bleef Castel Gandolfo als volksterrenwacht actief. In januari 2008 verhuisden de laatste activiteiten van de sterrenwacht van Castel Gandolfo naar een leegstaand klooster anderhalve kilometer verderop, al worden er tot op vandaag in de zomerresidentie nog boeiende rondleidingen gegeven over de geschiedenis van de sterrenwacht en de astronomie.

Bron: OSR