Het Vaticaan over de rechtvaardige oorlog

Specialisten buigen zich op uitnodiging van het Vaticaan over de rechtvaardige oorlog en een alternatief ethisch kader in tijden van terreur.
10/04/2016 - 12:26

Een tachtigtal specialisten uit de hele wereld buigen zich van 11 tot 13 april in Rome over de eeuwenoude theorie van de rechtvaardige oorlog en de noodzaak van een nieuw moreel kader voor oorlog en vrede. De conferentie is een gemeenschappelijk initiatief van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede en Pax Christi International. Die internationale vredesbeweging hoopt dat de conferentie ook kan bijdragen tot een nieuwe encycliek over oorlog en vrede, ruim 50 jaar na het conciliedocument Pacem in Terris.

De leer van de rechtvaardige oorlog

De leer van de rechtvaardige oorlog wordt beschouwd als het belangrijkste katholieke antwoord op geweld. Het is een theorie uit de katholieke traditie die een aantal criteria naar voor schuift om te beoordelen of het gebruik van geweld moreel gerechtvaardigd kan zijn. De verste wortels gaan terug tot de heilige Augustinus (4de-5de eeuw). De leer kreeg vooral concreet vorm onder invloed van de theoloog en kerkleraar Thomas van Aquino (13de eeuw). Uiteindelijk vonden de opvattingen ook hun echo in de Catechismus van de Katholieke Kerk.

Nood aan richtinggevende criteria

Sinds het eerste gebruik van kernwapens en de ontwikkeling van allerhande vernietigingswapens, maar ook in de moderne context van de blinde terreur vinden nogal wat theologen dat de eeuwenoude leer van de rechtvaardige oorlog vanuit de nieuwe hedendaagse context moet herbekeken en geëvalueerd worden.

In de uitnodiging voor de conferentie staat te lezen dat de visie van Thomas van Aquino niet langer volstaat als kader voor het hedendaagse katholieke denken over oorlog en vrede. Zo wordt onder meer de noodzaak onderstreept van het proactieve optreden met het oog op conflictpreventie, maar net zo goed de nood aan ethische criteria die richtinggevend kunnen zijn bij flagrante aanvallen of bedreigingen in een gewelddadige wereld.

Bron: National Catholic Reporter