Vaticaan overlegt over heropening van grootbasilieken

Paus Franciscus gaat maandag voor in een eucharistieviering ter nagedachtenis aan de Heilige Joannes Paulus II.
15/05/2020 - 17:29
Paasboodschap in een lege Sint-Pietersbasiliek
Paasboodschap in een lege Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

In het Vaticaan vond donderdag overleg plaats over de heropening van de vier monumentale basilieken (basilicae maiores) van Rome: Sint-Jan van Lateranen, Sint-Pieter, Sint-Paulus-buiten-de-Muren en Onze-Lieve-Vrouw de Meerdere (Santa Maria Maggiore). Aanleiding is uiteraard de geplande heropening van de kerken in Italië vanaf aanstaande maandag 18 mei. Voorlopig is het nog onduidelijk of de monumentale basilieken dan al op een voor iedereen veilige manier heropend kunnen worden. Met de Sint-Pietersbasiliek staan de overige drie andere basilieken in Rome niet op het grondgebied van de Republiek Italië. Ze behoren tot het extraterritoriale bezit van de Heilige Stoel en vallen dus niet onder de Italiaanse wetgeving.

Directeur Matteo Bruni van de persdienst van de Heilige Stoel, liet al weten dat de maatregelen van basiliek tot basiliek zullen verschillen. In elk geval komen er thermische scanners die moeten helpen om mensen die eventueel besmet zijn te identificeren. Er zal ook streng toegezien worden op het maximale aantal bezoekers in elke basiliek. De Italiaanse regering bepaalde dat er maximaal 200 bezoekers tegelijk in een kerk aanwezig mogen zijn. Voor vieringen in open lucht wordt dat opgetrokken tot duizend. Voor kleinere kerken ligt het cijfer lager, want dat is afhankelijk van de beschikbare ruimte. In de Sint-Pietersbasiliek zullen de Vaticaanse gendarmerie, samen met gezondheidsverantwoordelijken, op het aantal bezoekers toezien.

Paus Franciscus gaat komende maandag in de Sint-Pietersbasiliek voor in een eucharistieviering ter herdenking van de honderdste verjaardag van de geboorte van de Heilige Joannes Paulus II. Op 29 juni leidt hij er een eucharistie naar aanleiding van het patroonsfeest van de Heiligen Petrus en Paulus.

Bron: I.Media/Kathpress.at