Vaticaan pleit voor energiezekerheid

De Russische invasie maakt de noodzaak van een nieuw veiligheidsconcept en een energietransitie duidelijk onderstreept het Vaticaan.
27/10/2022 - 15:51
OVSE in Wenen
OVSE in Wenen © OVSE

Mgr. Mauro Lalli, de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel op de Mediterrane Conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over het thema Bevordering van veiligheid en samenwerking in de Middellandse Zee, die deze week plaatsvindt in Jordanië, heeft gepleit voor energiezekerheid. Op de eerste sessie, over de versterking van de samenwerking op het gebied van klimaatverandering, sprak hij de  waardering van het Vaticaan uit voor de OVSE als een platform voor de bevordering van de uitwisseling van informatie en van goede praktijken en de vorming van partnerschappen in het hele Middellandse Zeegebied.

Maar sinds Rusland in februari van dit jaar zijn agressieoorlog lanceerde, is de stabiliteit en de veiligheid wereldwijd ingrijpend veranderd. Dat heeft groeiende en ongekende uitdagingen als gevolg door het ernstige tekort aan energievoorziening, waardoor een zware last wordt gelegd op huishoudens en industrieën, die al zwaar door de economische crisis zijn getroffen. Die bezorgdheid wordt nog versterkt door de dreiging van een nucleaire oorlog en militaire activiteiten in de buurt van kerncentrales, betoogde mr. Lalli.

Ecologische bekering

Dat alles heeft volgens de Vaticaanse vertegenwoordiger de nood aan een versterking van de gezamenlijke inspanningen voor energiezekerheid en de overgang van fossiele brandstoffen duidelijk gemaakt. Tegelijk is er ook de uitdaging van een ecologische bekering, die ons dwingt tot een herziening van ons consumptiepatronen en onze levensstijl. Multilaterale overeenkomsten zoals de Overeenkomst van Parijs leiden niet tot de noodzakelijke transformatie als dat niet gepaard gaat met een significante transformatie van politiek, beleid en internationale samenwerking. Dit soort transformatie begint in de eerste plaats met de bekering van ons hart, onze geest, onze levensstijl en de manier waarop we elkaar ontmoeten als leden van de menselijke familie.

Bron: Vaticannews.va