Vaticaan promoot tuin als plaats van ontmoeting
Kardinaal José Tolentino de Mendonça, de prefect van het Dicasterie voor Onderwijs en Cultuur, stelde tijdens een persconferentie op 18 april 2023 het paviljoen van de Heilige Stoel voor de 18e editie van de Architectuurbiënnale van Venetië voor. De biënnale zal dit jaar plaatsvinden van 20 mei tot 26 november. Traditiegetrouw is het paviljoen van het Vaticaan gehuisvest in de benedictijnenabdij van Santo Giorgio Maggiore.
De Portugese kardinaal vertelde dat de Heilige Stoel met zijn paviljoen deze keer de nadruk wil leggen op de zorg voor de schepping en vooral ook op de rol van de tuin als plaats van ontmoeting. Daarmee sluiten wij aan bij de leer van paus Franciscus die met de twee encyclieken, Laudato si' (2015) en Fratelli tutti (2020), de nadruk legde op de profetie van een betere wereld, in het perspectief van een cultuur van ontmoeting.
In het paviljoen staan vanaf mei twee artistieke werken centraal. La Rencontre van de Portugese architect Álvaro Siza stelt figuren voor die zijn geïnspireerd door de gebaren van het monastieke leven Zij zullen de bezoekers met open armen ontvangen en hen naar de tuin, die ook een plaats is van contemplatie, leiden. Dit kunstwerk is een politiek en poëtisch manifest over wat de ontmoeting tussen mensen is of kan worden.
De tweede structuur van de Studio Albori vestigt de aandacht op onze medeverantwoordelijk voor ons gemeenschappelijke huis. Een groep tuiniers werkte samen met dit architectenbureau om de vruchtbaarheid van de natuurlijke elementen te benadrukken: de zon, de aarde, de lucht en het water. Hierbij worden ook planten uit verschillende geografische gebieden tentoongesteld.
Op de vraag van journalisten naar zijn mening over enkele controversiële acties van klimaatactivisten, waaronder ook de recente bij een beeldengroep in de Vaticaanse Musea, vertelde hij nog dat hij een groot respect heeft voor het engagement van de jongeren, die zich distantiëren van het antropocentrisme en die de zorg voor de schepping hoog in het vaandel dragen. Dat is een erg mooi signaal. Maar hij distantieerde zich desalniettemin van aanvallen op het erfgoed. Maar iedereen draagt verantwoordelijkheid ten aanzien van het gemeenschappelijk leven van de toekomst als erfenis van het verleden.
Bron: I.Media