Vaticaan publiceert instructie over bruiden van Christus

De Vaticaanse instructie legt de principes en richtlijnen, evenals de pastorale omkadering voor de Ordo virginum (Orde der Maagden) vast.
05/07/2018 - 13:54

Het Vaticaan heeft woensdag met Ecclesiae Sponsae Imago voor het eerst een instructie gepubliceerd overde Bruiden van Christus of (god)gewijde maagden. De instructie wil inspelen op het feit dat steeds meer bisschoppen deze vorm van roeping bevorderen en hun bijdrage steeds sterker integreren in hun pastorale activiteiten. De nieuwe instructie wil de wedergeboorte en ontwikkeling van deze manier van leven in verschillende culturele contexten bevorderen en daarvoor een omkadering bieden. Zij legt de normatieve principes en richtlijnen vast die elk bisdom en plaatselijke kerken moeten toepassen in de pastorale zorg voor het Ordo virginum (Orde van de Maagden).

De kerkvaders zagen in deze roeping de weerspiegeling van het beeld van de Kerk als de bruid van Christus. Ecclesiae Sponsae Imago

(God)gewijde maagden zijn, in tegenstelling tot wat velen denken, geen nieuwe vorm wijding. Het is een van de oudste roepingen in de Kerk. Volgens de oudste geschreven bronnen waren er al Bruiden van Christus in de eerste eeuw. In de eerste drie eeuwen ondergingen bovendien vele gewijde maagden het martelaarschap om trouw te blijven aan de Heer, onder wie Agatha van Catania, Lucy van Syracuse, Agnes en Cecilia van Rome, Thecla van Iconium, Apollonia van Alexandrië, Restituta van Carthago, en Justa en Rufina van Sevilla. In de 4de eeuw werd hiervoor het ritueel van de Maagdenwijding ingesteld en werd de Ordo Virginum opgericht.

De roeping tot de godgewijde maagdelijkheid kan zowel binnen als buiten de kloostermuren beleefd worden. Ecclesiae Sponsae Imago

In de middeleeuwen verdween de maagdenwijding uit de aandacht. Grotendeels ook, zo bemerkt Ecclesiae Sponsae Imago, omdat de gelofte van kuisheid volwaardig in de kloostergeloften van vrouwelijke religieuzen was geïntegreerd. Pas in de negentiende eeuw ontstond een hernieuwde belangstelling. Toch wekte vooral de kerkelijke vernieuwing van het Tweede Vaticaans Concilie opnieuw grote belangstelling voor deze liturgische ritus en op 31 mei 1970 werd de Ordo Virginum in Sacrosanctum concilium n. 80, opnieuw in leven geroepen. In 2016 werden (god)gewijde maagden voor een grote internationale bijeenkomst in groep naar Rome uitgenodigd, nadat de pausen Joannes Paulus II en Benedictus XVI in 1995 en 2008  al eerder meer bescheiden samenkomsten hadden gehouden.

Bron: VIS

Ecclesiae Sponsae Imago