Vaticaan reageert niet op aanval van patriarch Kirill

Veel lof voor de moedige paus Franciscus, maar Russische media houden een eigenzinnige interpretatie erop na.
05/05/2022 - 14:07
Vrede
Vrede © Sant'Egidio

Staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin stelde tijdens een bezoek aan de hoofdzetel van Sant’Egidio in Rome dat het Vaticaan niet wil reageren op de uitlatingen van patriarch Kirill. Die verweet de paus dat hij hun gesprek na afloop een heel andere toon had gegeven. De uitspraken van de paus in de krant Corriere della Sera waren gisteren woensdag ook nieuws in de Russische staatsmedia, al wordt daarin meestal met geen woord gerept over de kritische commentaren van de paus over de openlijke steun van patriarch Kirill aan de oorlog in Oekraïne. Zij onthouden wel dat de paus bereid is om naar Moskou te komen voor een gesprek met president Vladimir Poetin en dat de invasie in het buurland mogelijk een reactie was op het geblaf van de NAVO. Ook de oproep van de paus om als kerkleider de taal van Jezus en niet die van de politiek te spreken viel meestal in dovemansoren. Enkele staatsmedia verwijten de paus wel dat hij altijd de kant van het Westen heeft gekozen.

Paus Franciscus zoekt vrede

Kardinaal Parolin bevestigde dat het Vaticaan de dialoog met het Russisch-orthoxe patriarchaat blijft voeren en zich altijd heeft ingezet om te beletten dat er nog meer verdeeldheid of spanningen zouden ontstaan. Marco Impagliazzo, de voorzitter van Sant'Egidio, benadrukte het belang van de bereidheid van de paus om de Russische president Poetin te ontmoeten. Dat getuigt van grote moed, gulheid en ook van een groot realisme. Er bestaat slechts een kans op vrede wanneer er mensen zijn die Poetin overtuigen om de vijandelijkheden te stoppen. Het lot van deze oorlog ligt in Moskou en daarom moeten we daarheen gaan om het hart van Poetin te raken, om dit bloedbad te stoppen.

Impagliazzo, professor hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Perugia, wees ook op de rol van alle religieuze leiders om te bidden voor de vrede en niet voor de overwinning. Maar hij toont tegelijk veel begrip voor de situatie waarin de gelovigen en ook hun kerkleiders in zowel in Oekraïne als in Rusland zich bevinden, waardoor zij in zekere zin gedwongen worden om te bidden voor de overwinning. Paus Franciscus wil dit patroon overstijgen. Hij moedigt aan om te bidden voor de vrede en niet voor de overwinning. Impagliazzo voegde nog eraan toe dat paus Franciscus geen politieke, maar allereerst een spirituele leider is. Hij kan wel ertoe bijdragen dat het perspectief op vrede bewaard blijft en de aanzet geven tot wederopbouw. 

Bron: Avvenire/Aleteia/Corriere della Sera