Vaticaan start onderzoek naar 'Herauten van het Evangelie'

De 'Herauten van het Evangelie' zouden sektarisch gedrag vertonen en een ongezonde personencultus rond de leiders stimuleren. 
05/05/2022 - 09:00
Ingang van de Herauten van het Evangelie in Spanke
Ingang van de Herauten van het Evangelie in Spanke © I.Media/Ignacio Encabo

Het Vaticaan is een onderzoek gestart naar de Herauten van het Evangelie, een internationale religieuze vereniging van gelovigen van pauselijk recht die in 2001 door paus Joannes Paulus II werd erkend. De lekenbeweging ontstond in Brazilië en staat als uiterst conservatief bekend. Leken van de beweging wonen samen in gemeenschapshuizen, onder meer in Madrid. 

Het onderzoek van het Vaticaan komt er na klachten van voormalige leden over sectaire praktijken. Volgens een van hen wordt leden onder meer belet om contact te houden met hun familie, omdat dit heiligheid in de weg zou staan. In Brazilië worden ook regelmatig duiveluitdrijvingen gehouden en leden worden naar Brazilië gelokt om er opleidingen te volgen, waarbij ze volgens sommige leden gehersenspoeld worden. 

Het Vaticaan had al eerder, tussen 2017 tot 2019, een onderzoek gestart naar de beweging, maar dat had toen betrekking op tekortkomingen in de leiderschapsstijl en de werving van schenkingen. 

Bron: I.Media