Vaticaan stelt logo Jubeljaar voor

Thema van Het Heilig Jaar, dat in 2025 zal plaatsvinden, is ‘Pelgrims van Hoop’.
21/08/2024 - 18:28

In Rome is het logo van het Gewone Jubileumjaar voorgesteld, dat in 2025 op initiatief van paus Franciscus wordt gevierd. Het toont mensen van over de hele wereld die stevig verankerd zijn aan het kruis. Daarmee wordt de hoop gesymboliseerd in woelige tijden. De toenmalige Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie had een internationale wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een logo. Dat leverde  294 inzendingen op uit 48 landen, van mensen van 6 tot 83 jaar. Uiteindelijk viel de keuze op  het ontwerp van Giacomo Travisani, een Italiaan uit Puglia.

Lees verder onder de afbeelding.

Logo Jubeljaar 2025
Logo Jubeljaar 2025 © Vatican Media

Het logo toont vier figuren van verschillende kleuren als verwijzing naar de mensheid in de vier windstreken. De verstrengeling van de figuren drukt de solidariteit en broederlijkheid uit, terwijl het eerste personage in de rij zich vastklampt aan het kruis. Onder de figuren staan golven afgebeeld, omdat de pelgrimstocht van het leven niet altijd op kalme wateren verloopt. Het kruis loopt uit in een anker, dat uitdrukking geeft aan de hoop, omdat het anker in nood kan worden uitgeworpen. 

Bij de voorstelling van het logo bevestigde aartsbisschop Salvatore Fisichella, pro-prefect van wat nu het Dicasterie voor Evangelisatie heet, dat het de bedoeling is dat er na de zomer ook nog een app en een officiële website voor het evenement beschikbaar zullen zijn.

Rome verwacht voor dat Heilig Jaar van 2025 honderdduizenden katholieken uit de hele wereld. Het allereerste gewone jubileumjaar werd in 1300 ingesteld door paus Bonifatius VIII. Sinds 1475 wordt om de 25 jaar een Heilig Jaar gevierd, met uitzondering van de jaren 1800 en 1850. Het laatste Heilige Jaar vond plaats in 2000, tijdens het pontificaat van Joannes Paulus II.

Bron: I.Media