Vaticaan verdedigt zich na kritiek op homozegening

De prefect van het Dicasterie voor de geloofsleer reageert op bisschoppen in Afrika en in Oost-Europa die zich uitspraken tegen homozegening.
05/01/2024 - 12:58
Kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer.
Kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer. © Vatican News

Kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Dicasterie voor de geloofsleer, reageerde woensdag in de Spaanse krant ABC op kritieken van verschillende bisschoppen op de mogelijkheid om niet-reguliere koppels te zegenen, zoals koppels van hetzelfde geslacht of burgerlijk hertrouwde echtgescheidenen. Dat werd mogelijk door de publicatie op 18 december van de verklaring Fiducia supplicans. Verschillende bisschoppen in Afrika, maar ook enkele in Oost-Europa, verzetten zich publiekelijk tegen elke zegening van dit type. 

Kardinaal Fernández verdedigt de verklaring Fiducia supplicans. Op de eerste plaats benadrukt hij dat het document op geen enkele wijze de leer van de Kerk over het sacrament van het huwelijk verandert. Het centrale thema van het document is de waarde van niet-liturgische, niet-geritualiseerde zegeningen, legt hij uit. Als voorbeeld noemt hij een priester die tijdens een pelgrimstocht een echtpaar ontmoet van hertrouwde echtgescheidenen of van mensen van hetzelfde geslacht. Hen zegenen betekent niet dat je een huwelijk accepteert, noch is het een goedkeuring van het leven dat ze leiden, noch is het een absolutie. Het is een eenvoudig gebaar van pastorale nabijheid, dat niet dezelfde eisen stelt als een sacrament.

Op de tweede plaats verduidelijkt de prefect van het dicasterie dat het de taak is van elke plaatselijke bisschop om aanvullende richtlijnen te geven, gebaseerd op voorzichtigheid en aandacht voor de plaatselijke cultuur. Hij verwijst daarbij naar het Afrikaanse continent waar openlijk uitkomen voor homoseksualiteit bij wet verboden is in 32 landen. Maar, zo zegt hij nog, dat kan geen totale afwijzing rechtvaardigen van de benadering die van priesters gevraagd wordt

Bron: La Croix (Frans)