Vaticaan verduidelijkt leer rond crematie en bewaren van as

As mag uitgestrooid worden op een gemeenschappelijke strooiweide en mag deels thuis bewaard worden. Dat zegt het Dicasterie voor de Geloofsleer.
13/12/2023 - 11:13
Strooiweide en columbarium in Herzele
Strooiweide en columbarium in Herzele © CC JintseP via Wikimedia Commons

Het Dicasterie voor de Geloofsleer verduidelijkte de leer rond crematie in een document van 1 pagina als antwoord op vragen van aartsbisschop Matteo Zuppi. De aartsbisschop van Bologna stelde zijn vragen naar aanleiding van het toenemend aantal mensen dat kiest voor crematie van hun overledenen en voor verstrooiing van de as in de natuur. 

Het document herinnert aan enkele basisprincipes van de katholieke houding tegenover crematie.

  • De as van de overledene maakt deel uit van de historische reis van de persoon. 
  • Uit heilig respect bewaren we de as op een heilige plaats die geschikt is voor gebed, zoals een begraafplaats. 
  • Een gemeenschappelijke strooiweide is mogelijk mits de identiteit van elke persoon wordt aangegeven. Dit om de herinnering aan de persoon te bewaren. 
  • Een klein deel van de as kan ook op een plaats bewaard worden die van betekenis was voor de overledene, zoals thuis. Niet alle as, om de overledene niet uit te sluiten van het gebed van de familie en de gemeenschap. 
  • De lokale kerkelijke autoriteit heeft een canonieke en pastorale taak om gezinnen te begeleiden om overwogen keuzes te maken. 

Lees de volledige tekst van het dicasterie (Engels) 

Tot 1963 werd crematie door de katholieke Kerk als onverenigbaar beschouwd met de verrijzenis van het lichaam. Sindsdien is crematie wel toegelaten, al blijft de Kerk de voorkeur geven aan het begraven van de overledenen. 

Bron: Vatican News (Engels) - La Croix (Frans)