Vaticaan verduidelijkt toepassing van homozegening in persbericht

Met het persbericht van 4 januari reageert het Dicasterie voor de Geloofsleer op de verdeelde receptie van de mogelijkheid om homokoppels te zegenen.
05/01/2024 - 14:53

Het Vaticaan weerlegt de kritiek van vooral Afrikaanse en Oost-Europese bisschoppen als zou de verklaring Fiducia supplicans – die het mogelijk maakt om niet-reguliere koppels te zegenen – een breuk zijn met de leer van de Kerk over het huwelijk. De verklaring bevestigt net de leer van de Kerk over het huwelijk, zegt het Vaticaan. Zegeningen mogen geen verwarring scheppen over wat het huwelijk inhoudt. Daarom moeten deze zegeningen kort en spontaan zijn en buiten elk liturgisch of ritueel kader gebeuren. Deze mogelijkheid tot niet-geritualiseerde zegeningen noemt het Vaticaan de echte vernieuwing van het document. Ze zijn een middel om openheid voor God te bevorderen in de meest uiteenlopende omstandigheden, zonder daarmee de personen, hun handelingen of hun relatie goed te keuren. 

Voorbeeld

Om concreet te maken hoe dat in zijn werk gaat, noemt het persbericht van het dicasterie als voorbeeld een koppel van echtgescheidenen dat tijdens een pelgrimstocht een priester ontmoet en hem vraagt om een zegen. 

In dat geval kan de priester een eenvoudig gebed uitspreken: 'Heer, kijk naar deze kinderen van U, schenk hen gezondheid, werk, vrede en wederzijdse hulp. Bevrijd hen van alles wat in strijd is met Uw Evangelie en laat hen leven volgens Uw wil. Amen.' De zegen wordt afgesloten met het kruisteken op elk van de twee personen.

Volgens het dicasterie duurt een dergelijke zegen niet langer dan 10 à 15 seconden

Het persbericht van het dicasterie benadrukt ook dat elke bisschop in zijn bisdom moet onderscheiden wat een voorzichtige toepassing van Fiducia supplicans kan zijn met aandacht voor de lokale cultuur. Maar het resultaat van die onderscheiding mag geen totale of definitieve ontkenning zijn van de mogelijkheid die aan priesters wordt geboden. 

Analyse

Met het nieuwe persbericht zoekt het Vaticaan een moeizaam evenwicht tussen sommige Afrikaanse en Oost-Europese bisschoppen voor wie Fiducia supplicans veel te ver gaat en anderen, waaronder vooral de Kerk in Duitsland, voor wie het niet ver genoeg gaat.  

In een interview aan de Duitse katholieke krant Die Tagespost, zei de prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, kardinaal Victor Manuel Fernández, op 3 januari nog dat Fiducia Supplicans niet het antwoord biedt dat mensen in twee of drie landen graag zouden willen hebben, maar dat het wel een pastoraal antwoord is dat iedereen zou kunnen aanvaarden, zij het met moeite. Hij verwijst daarmee naar de Duitse Synodale Weg – een samenwerking tussen de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) en de lekenbeweging ZdK – die in maart 2023 de intentie goedkeurde om geformaliseerde rituele teksten voor homozegeningen te ontwikkelen. 

Volgens Björn Odendahl, hoofdredacteur van de portaalwebsite van de katholieke Kerk in Duitsland, holt het nieuwe persbericht van het Vaticaan de homozegening verder uit en lijkt het genoemde voorbeeld meer op een exorcisme dan op een zegening. 

Bronnen