Vaticaan: Versterk strijd tegen mensenhandel en moderne slavernij

Godsdiensten moeten voortrekkersrol vervullen in strijd tegen de mensenhandel, onderstreept.
15/10/2020 - 11:00

Op het interreligieuze forum, ter voorbereiding van de G20-bijeenkomst, met de leiders van de sterkste economieën van de wereld, heeft de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel opgeroepen tot meer samenwerking en een versterking van de inspanningen voor de strijd tegen de mensenhandel en moderne vormen van slavernij. Wereldwijd zijn er vandaag naar schatting 40 miljoen mensen het slachtoffer van de mensenhandel, stelde Michael H. Weninger, op het onlineforum.

Weninger riep de maatschappelijke en religieuze verantwoordelijken op hun samenwerking te versterken om een einde te maken aan deze lucratieve moderne vormen van slavernij, onder meer ook kinderarbeid en gedwongen prostitutie. Hij verwees ook naar de grote migratiestromen, religieus gemotiveerde terreur, cybercriminaliteit en het streven naar grote winsten als belangrijke voedingsbodem. Vaak ook worden godsdiensten en hun Heilige Schiften, ingeroepen als rechtvaardiging voor allerhande vormen van discriminatie, onder meer mensenhandel en slavenhandel.

Weninger vroeg religieuze leiders om dit misbruik van hun godsdienst en hun Heilige Schiften, dat ook wordt ingeroepen om terreuracties te rechtvaardigen en daarbij zelfs vrouwen en kinderen in ter zetten, te durven aanklagen. Religieuze leiders moeten zich volgens hem ook sterker inzetten voor de interreligieuze dialoog en voor de verdediging van de mensenrechten.

Bron: Kathpress.at