Vaticaan in VN-Veiligheidsraad: stop illegale wapenleveringen

De vertegenwoordiger van de H. Stoel riep in de VN-Veiligheidsraad de internationale gemeenschap op te stoppen met illegale wapenleveringen.
15/07/2016 - 15:56

Mgr. Bernardito Auza, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in New York, heeft tijdens het debat van de Veiligheidsraad over de situatie in het Midden-Oosten opnieuw en fel aangedrongen om onmiddellijk een einde te maken aan illegale wapenleveringen. Hij riep de wapen producerende landen ook op hun leveringen te beperken en toezicht te houden op het gebruik ervan.

Dubbelhartigheid

Mgr. Auza citeerde paus Franciscus toen hij uithaalde naar de dubbelhartigheid van diegenen die praten over vrede, maar tegelijk wapens leveren aan hen die ermee doden en dat aan alle kanten van het conflict. Hij hekelde diegenen die forse bedragen en wapens bezorgen aan strijders die doden, de onschuldige bevolking verminken en instellingen en civiele infrastuctuur vernielen.

Het is inderdaad altijd de burgerbevolking die disproportioneel het slachtoffer is van wapens die almaar gesofisticeerder worden, betreurde mgr. Auza. Vandaar de oproep van de Heilige Stoel aan de landen die wapens produceren om de levering van wapens aan staten strict te beperken en toe te zien op het gebruik ervan. Hij vroeg de internationale gemeenschap ook te stoppen met de levering van illegale wapens aan niet-gouvernementele partijen, die recent verantwoordelijk zijn geweest voor misdaden tegen de mensheid (...) en flagrante schendingen van de mensenrechten.

Syrië

Over de situatie in Syrië onderstreepte mgr. Auza dat het onbeschrijfelijke lijden van het Syrische bevolking blijft aanhouden. Het Syrische volk wordt gedood, gedwongen te overleven onder de bommen of te vluchten naar minder verwoeste zones. Hij herinnerde nadrukkelijk aan de aanhoudende vervolging van christenen, jezidi’s en andere groepen van etnische en religieuze minderheden door niet-gouvernementele partijen in delen van Syrië en Irak.

Paus Franciscus protesteert in de sterkst mogelijke termen tegen al diegenen die verantwoordelijk zijn, tot welke kant van het conflict in Syrië zij ook behoren, voor dit waanzinnige bloedbad onder de burgerbevolking, besloot mgr. Auza zijn tussenkomst in de VN-Veiligheidsraad.

Bron: Zenit