Vaticaan waarschuwt voor killerobots

Killerrobots dreigen de oorlogsvoering nog onmenselijker te maken.
05/12/2020 - 00:00
De tijd is rijp voor een internationaal verbod op killer robots
De tijd is rijp voor een internationaal verbod op killer robots © Amnesty Internationaal

Volledig geautomatiseerde, dodelijke wapensystemen dreigen oorlogsvoering zo mogelijk nog onmenselijker te maken. Internationale veiligheid en vrede worden best bereikt door de bevordering van een cultuur van dialoog en samenwerking, niet door een wapenwedloop, verklaarde aartsbisschop Ivan Jurkovic, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij het VN-hoofdkwartier in Genève, tegenover een groep experts van de VN.

Autonome wapensystemen missen de unieke menselijke capaciteit van moreel oordeel en ethische besluitvorming. Aartsbisschop Jurkovic

Mgr. Jurkovic sprak tegenover de groep deskundigen, die zich buigt over de wettelijke en ethische implicaties van dergelijke autonome technologieën, de vrees uit dat killerrobots de oorlogsvoering grondig dreigen te veranderen en nog onmenselijker zullen maken. De legitimiteit en wettelijkheid van dergelijke wapensystemen roept ernstige vragen op. Deze machines zijn niet in staat om morele dilemma's of vragen die worden opgeworpen door de toepassing van het zogenaamde principe van dubbel effect op te lossen. Ze getuigen van een gevaarlijk gebrek aan vertrouwen in de menselijke persoon.

Bron: Catholic Herald