Vaticaan werkt aan richtlijnen voor vaderschap van priesters

Priesters zouden gesuspendeerd worden als dit nodig is voor de opvoeding van de kinderen.
28/01/2020 - 17:10
Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome
Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome © Vatican Media

Volgens Coping Internationaleen van oorsprong Ierse organisatie die zich inzet voor kinderen van priesters, zal het Vaticaan richtlijnen publiceren voor de omgang met kinderen van priesters. Die bevatten een verrassing, want volgens de organisatie impliceren zij dat priesters niet per definitie gesuspendeerd worden als zij kinderen hebben. Het welzijn van het kind en zijn opvoedkundige situatie moeten wel op de eerste plaats komen.

Zorg voor de kinderen

Concreet zouden priesters die jonger zijn dan 40 jaar in principe gesuspendeerd worden, d.w.z. van hun rechten en plichten als priester worden ontheven. Dat moet hen in staat stellen om te zorgen voor hun kinderen, waarvan het welzijn op de eerste plaats moet komen. Doorslaggevend is niet alleen de materiële zorg voor het kind, maar ook een verantwoorde uitoefening van het ouderschap. Beide plichten, zo wordt geoordeeld, zijn onverenigbaar met het priesterambt.

Uitzonderingen op de regel

Van die algemene regel kan in welbepaalde omstandigheden wel afgeweken worden. Zo hoeft de priester niet gesuspendeerd te worden als het kind in een stabiel gezin terechtkomt waarin iemand anders de rol van vader op zich heeft genomen. De suspensie is ook overbodig als het vaderschap van de priester pas bekend wordt wanneer zijn kinderen al volwassen zijn. Het komt aan de bisschop toe om in elk individueel geval een gepaste beslissing te nemen.

L’Osservatore Romano had al in februari 2019 melding gemaakt van het bestaan van richtlijnen over het vaderschap van priesters. De prefect van de Congregatie voor de Clerus, kardinaal Beniamino Stella, bevestigt in een mail het bestaan van de richtlijnen. Maar hij voegde ook meteen eraan toe dat die nog niet gepubliceerd zijn omdat het voorlopig om slechts een werkinstrument gaat. Volgens de kardinaal is ca. 80 procent van de dispensaties van alle priesters gerelateerd aan kinderen. Priesters kunnen zich overigens altijd verzetten tegen het verzoek van hun bisschop of religieuze overste. Coping International schat dat er wereldwijd ongeveer 10.000 kinderen van priesters zijn.

Bron: KNA/Katholisch.de