Vaticaan wil regels voor autonome wapens

Technologie kan de wereld helpen openbloeien, maar ook compleet het tegengestelde veroorzaken.
28/09/2023 - 12:32
Aartsbisschop Paul Gallagher
Aartsbisschop Paul Gallagher © Un Press

Het Vaticaan heeft in een toespraak tot de algemene vergadering van de Verenigde Naties een oproep gedaan voor regels om menselijk toezicht te garanderen bij dodelijke autonome wapensystemen. Bij het tot stand komen daarvan moet de internationale organisatie een sleutelrol spelen. Eerder hadden ook al verschillende andere sprekers hun bezorgdheid uitgesproken over verschillende aspecten van kunstmatige intelligentie.

Ethisch verantwoord gebruik van AI

‘Het is absoluut noodzakelijk om te zorgen voor adequaat, betekenisvol en consistent menselijk toezicht op wapensystemen’, zei aartsbisschop Paul Gallagher, de secretaris voor de relaties met de andere staten van de Heilige Stoel. ‘Alleen mensen zijn werkelijk in staat om de ethische impact van hun daden te zien en te beoordelen, en om hun daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheden te beoordelen.’

Gallagher maakte echter ook duidelijk dat het Vaticaan kunstmatige intelligentie (AI) niet per definitie afwijst. In zijn betoog pleitte hij voor de oprichting van een internationale AI-organisatie die zich richt op het faciliteren van wetenschappelijke en technologische uitwisseling voor vreedzaam gebruik. ‘Dat kan een belangrijke bijdrage leveren tot de bevordering van het algemeen welzijn en de integrale menselijke ontwikkeling.’ Volgens hem heeft er ook bij het Vaticaan zelf een bezinning plaats om na te gaan op welke manier het Vaticaan daartoe het best kan bijdragen. 

Hervorming van de VN

Paul Gallagher wees in de toespraak ook naar de crisis bij de VN en op het vlak van de relaties en vertrouwen tussen naties, om vrede en veiligheid te bevorderen. ‘Een echte hervorming van de VN is van cruciaal belang om een effectief multilateraal systeem te garanderen. Wij moeten opnieuw voorrang geven aan het luisteren en dialoog om conflicten op te lossen en het lijden van de mensheid te verminderen. Een hervorming van de Verenigde Naties mag niet gebaseerd zijn op de vermenigvuldiging van bijeenkomsten, toespraken, structuren of instellingen, maar moet vooral gericht zijn op het efficiënter maken van wat al bestaat.’

Waarnemer

De Heilige Stoel is vertegenwoordigd in de algemene vergadering van de VN, maar enkel als ‘permanente waarnemer’ zonder stemrecht. Toch hield de topdiplomaat van de Heilige Stoel er voor een keer één van de meest opvallende tijdens de belangrijkste VN-vergadering van het jaar. 

Bron: Vaticannews.va/UN Press