Vaticaans gerecht eist 7 jaar tegen kardinaal Beccui

De openbare aanklager vraagt een zware straf voor de voormalige substituut van het staatssecretariaat.
27/07/2023 - 13:00
Mgr. Giovanni Angelo Becciu.
Mgr. Giovanni Angelo Becciu. © SIR

De openbare aanklager van het Vaticaan heeft woensdag een gevangenisstraf gevraagd van 7 jaar en 3 maanden tegen de Italiaanse kardinaal en voormalige substituut van het staatssecretariaat Angelo Becciu. De geestelijke wordt met negen andere beklaagden aangeklaagd voor zijn rol bij rampzalige financiële investeringen voor de Heilige Stoel. 

Het zou de eerste keer zijn in de moderne geschiedenis dat een Burgerlijke Rechtbank van het Vaticaan een kardinaal veroordeelt.

Becciu was destijds een van de prominente figuren van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Volgens Italiaanse media kan zijn rol er tussen 2011 en 2018 nog het best vergeleken worden met die van de secretaris-generaal van de regering en minister van Binnenlandse Zaken. Angelo Becciu staat terecht omdat hij in die rol groen licht heeft gegeven voor de rampzalige investering bij vastgoed in Londen (Chelsea). Hij maakte ook een bedrag vrij van 575.000 euro voor zijn medewerkster Cecilia Marogna, die voor het Vaticaan bemiddelde en met zakendiners en de aankoop van luxeartikelen zou getracht hebben contacten te bevorderen, o.m. met het oog op de vrijlating van ontvoerde missionarissen in Afrika en het Midden-Oosten. Bijkomend bezorgde hij nog eens 125.000 euro voor een fonds van Caritas Sardinië, waarvan zijn broer de leiding had. 

De openbare aanklager vraagt ook dat er een boete van 10.329 euro wordt opgelegd aan de kardinaal en de confiscatie van 14 miljoen euro. Hij wil ook dat hij een levenslang verbod krijgt voor het uitoefenen van een openbare functie binnen het Vaticaan. De advocaten van kardinaal Becciu verwerpen alle aanklachten tegen hun cliënt.

In totaal wordt tegen alle beklaagden samen 73 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank van Vaticaanstad, voorgezeten door ex-anti-maffiarechter Giuseppe Pignatone, zal naar verwachting vóór Kerstmis een uitspraak doen.  

Bron: La Croix