Vaticaans Paviljoen op de Biënnale is ecologisch labo
Sinds 20 mei en nog tot 26 november kunnen belangstellenden in Venetië terecht voor de 18e Internationale Biënnale van de Architectuur. In deze nieuwe editie wordt vooral de nadruk gelegd op architecturale oplossingen voor hedendaagse maatschappelijke, humanistische en technologische vraagstukken.
Net zoals tijdens de vorige editie is het Dicasterie voor de Evangelisatie er namens het Vaticaan aanwezig met een paviljoen/expo op de binnenplaats van het beroemde klooster van San Giorgio, op het gelijknamige eiland. In de tentoonstelling daar staat de boodschap van de pausencycliek Laudatio Si’ en daarmee het thema ecologie en ontmoeting centraal. Daarin wordt aan de bezoekers duidelijk gemaakt hoe architectuur en openbare ruimten kunnen bijdragen aan de behoefte aan sociale broederschap door middel van een uitnodigende, duurzame tuin. De Portugese kardinaal José Tolentino Calaça de Mendonça, de prefect van het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs, vertelde bij de opening van het paviljoen dat het Vaticaan hier in San Giorgio ook de nood aan een mentaliteitsverandering of ecologische bekering wil duidelijk maken.
De Heilige Stoel wil mee een standaard zetten voor duurzame architectuur en spoort aan om een verstandige curator te worden van de Schepping.
Slechts door nieuwe vormen van relaties tussen mensen en een nieuwe manier van leven en bewonen van dit gemeenschappelijke huis heeft deze wereld een toekomst. Naast de geometrische figuren O Encontro van de gevierde Portugese architect Álvaro Siza bij de ingang van het paviljoen krijgt dat onder meer ook een minder evidente invulling met een kippenhok, een tuin gekweekt uit zaden uit de vier uithoeken van de aarde, een actief compoststation en een houten pergola met banken voor ontspanning. Vrijwel alle constructies zijn opgetrokken met hergebruikte materialen uit de regio Veneto.
Bron: Earthbeat