Vaticaanse bank blikt tevreden terug op 2019

Volgens het jaarverslag van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de Vaticaanse bank, werd in 2019 het personeel jonger en steeg de winst.
10/06/2020 - 10:45
De hoofdzetel van de Bank van het Vaticaan
De hoofdzetel van de Bank van het Vaticaan © Vatican Media

Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), beter bekend als de Bank van het Vaticaan, heeft in 2019 een winststijging van meer dan 100 procent gerealiseerd. Tegelijk werd streng erop toegezien dat de principes van de sociale leervan de katholieke Kerk trouw werden nageleefd. Dat kreeg concreet vorm door investeringen in bedrijven die werken aan het behoud van de schepping en de heiligheid van het leven en de menselijke waardigheid respecteren. Een aanzienlijk deel van de winst wordt aan paus Franciscus en pauselijke goede doelen geschonken. In 2019 werd ook het managementteam aanzienlijk versterkt. 

Bijna 15.000 klanten

Het IOR had in 2019 ongeveer 14.996 klanten in 112 landen, goed voor 5,1 miljard euro aan activa. Daarvan waren 3,4 miljard euro aan activa beheerd of in bewaring gegeven bij het IOR. De resterende 1,7 miljard vertegenwoordigen klantendeposito's. In 2019 werd een nettowinst gerealiseerd van 38 miljoen euro. In 2018 bedroeg die winst nog 17,5 miljoen euro. Momenteel beschikt het IOR over een eigen vermogen van 668,3 miljoen euro. Volgens de internationale normen voor het bankwezen betekent dit dat de bank een hoge solvabiliteit en een laag risicoprofiel bezit.

Voorzichtig beleid

Jean-Baptiste de Franssu, de voorzitter van het IOR, schrijft in een begeleidende brief bij het jaarverslag dat 2019 zowel op economisch als financieel vlak een goed jaar was. Dat was mogelijk dankzij een voorzichtig management, vooral op het vlak van het beheer van vastgoedbeleggingen. Ook op personeelsvlak heeft de trend zich doorgezet. Een kwart van het personeel werd pas de laatste twee jaar aangenomen. Dat heeft zowel voor een verjonging als een professionalisering gezorgd. Bovendien zijn de veiligheidsgaranties voor de klanten, vooral instellingen verbonden met de Heilige Stoel en Vaticaanstad, apostolische nuntiaturen en pauselijke delegaties of ambassades en diplomaten geaccrediteerd bij de Heilige Stoel – maar ook werknemers, bisdommen en religieuze orden en congregaties, versterkt.

Sinds het strenge beleid onder paus Franciscus kunnen klanten pas aanvaard worden als zij nauwe relaties onderhouden met de Heilige Stoel en de katholieke Kerk. Zij kunnen onder meer op de bank een beroep doen voor internationale verrichtingen, de betaling van lonen van personeelsleden in het buitenland en deposito's, vermogensbeheer, effectenrekeningen en bewaardiensten.

Bron: I.Media