Vaticaanse Musea brengen hulde aan Raphael

Een nieuw boek biedt een blik op het ambitieuze renaissanceproject van paus Julius II voor het herstel van de antieke glorie van Rome.
18/11/2018 - 10:00
De Constantinozaal van de Vaticaanse Musea
De Constantinozaal van de Vaticaanse Musea © Vaticaanse Musea

In het vooruitzicht van het 5de eeuwfeest in 2020 brengen de Vaticaanse Musea met de opmerkelijke publicatie: Raphael in Rome - Restauraties en onderzoek hulde aan de Italiaanse rennaissancekunstenaar Raphaël. Het boek werd samengesteld onder leiding van de voormalige directeur van de Vaticaanse Musea, Antonio Paolucci. Die onderstreept in het boek dat de vooraanstaande renaissanceschilder Raphaël (echte naam Raffaello Sanzio, 1483-1520) een tijdgenoot was van Michelangelo Buonarroti. Het boek bevat honderden reproducties van zijn werken en voorbereidende tekeningen, met ook oog voor zijn vele experimenten en innovaties.

Raphaël, ook wel Raffaello Santi of Raffaello da Urbino genoemd, kwam in 1508 op 25-jarige leeftijd aan in Rome, op een moment waaroppaus Julius II getalenteerde schilders, beeldhouwers en architecten aantrekt voor een ambitieus project voor het herstel van het hart van het christendom in al zijn oude glorie. Meest in het oog springend was de bouw van de nieuwe Sint-Pietersbasiliek. De paus vertrouwde bekende kunstenaars, zoals Raphael en Michelangelo, de inrichting toe van verschillende kapellen en ceremoniezalen in het apostolische paleis. Michelangelo kreeg de Sixtijnse kapel, Raphael werd belast met de decoratie van de nieuwe pauselijke appartementen. Die opdracht resulteerde in iconische werken zoals de School van Athene, de Fresco's van de Kamer van Heliodorus of de Verlossing van de Heilige Petrus.

Bron: I.Media/Kathpress.at