Vaticaanse Musea stellen etnografische collectie voor

Sinds deze week is de indrukwekkende collectie van het 'Etnologische Museum Anima Mundi' in Vaticaanstad opnieuw toegankelijk.
18/03/2023 - 11:00
Het Etnologisch Museum Anima Mundi
Het Etnologisch Museum Anima Mundi © Vatican Media

DeVaticaanse Musea hebben donderdagavond officieel hun Afrikaanse en Amerikaanse etnografische collecties heropend. Blikvanger is een reeks raffiaschermen uit Rwanda. De schermen, gemaakt uit in dunne repen gesneden bladeren van de raffiapalm, werden 98 jaar geleden door missionarissen aan het museum geschonken. De tentoonstelling in het Etnologisch Museum Anima Mundi kwam tot stand in samenwerking met het Etnografisch Museum van Rwanda en een oud-student van de UCLA en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika van België. 

Etnografische collectie

Ook in de Vaticaanse Musea wordt momenteel volop gediscussieerd en nagedacht over de omgang met het koloniale verleden en de teruggave van onterecht verkregen etnografische stukken. Zo werden recent nog 3 mummies terugbezorgd aan Peru. In 2017 werd een hoofd van een mens teruggegeven aan Ecuador. Een terugkeer van de voorwerpen uit Rwanda is momenteel echter niet aan de orde. De museumverantwoordelijken benadrukken hoe belangrijk het is om langs deze weg in dialoog te blijven gaan met verschillende culturen. 

Expo van 1925

De etnografische collectie van de Vaticaanse Musea is ontstaan uit geschenken aan paus Pius XI toen hij zich had voorgenomen om in 1925 een grootschalige tentoonstelling te organiseren in de Vaticaanse tuinen om de wereldwijde reikwijdte van de Kerk, haar missionarissen en de levens van de inheemse volkeren te vieren. Bij die gelegenheid stuurden katholieke missionarissen hem artefacten uit zowat de hele wereld. Uiteindelijk werden voor de expo meer dan 100.000 voorwerpen en kunstwerken verzameld, waarvan een gedeelte snel terugkeerde naar de oorspronkelijke eigenaars.

Met de overgebleven voorwerpen werd destijds het Missionair Volkenkundig Museumopgericht, dat eerst in het Paleis van Lateranen en later in de collectie van de Vaticaanse Musea onderdak vond. Toch vragen onderzoekers zich vandaag af of de inheemse volkeren echt in staat waren om vrij in te stemmen met de 'geschenken' die destijds in hun naam aan het Vaticaan werden gegegeven. 

Bron: Vaticannews.va/AP