Vaticaanse Musea verruimen openingstijden

Met het oog op het Heilig Jaar 2025 blijven de Vaticaanse Musea vanaf januari 2024 elke dag twee uur langer geopend.
01/10/2023 - 14:06
tickets voor de Vaticaanse musea
tickets voor de Vaticaanse musea © Vatican Media

De directie van de Musea van het Vaticaan, waarin ook de Sixtijnse Kapel is gevestigd, kondigde deze week aan dat de openingstijden vanaf 1 januari 2024 aanzienlijk worden uitgebreid. Momenteel zijn de Vaticaanse Musea op weekdagen geopend van 9 tot 18 uur. De laatste bezoekers worden toegelaten tot 16 uur.

Vanaf januari 2024 opent het museum ’s morgens een uur vroeger en blijft het ’s avonds een uur langer geopend. De openingstijden breiden dus uit van 8 tot 19 uur, met de laatste toegang om 170 uur. In het hoogseizoen, vanaf maart, sluiten de musea vanaf volgend jaar op vrijdag en zaterdag pas om 20 uur. 

‘De maatregelen moeten de kwaliteit en veiligheid van het bezoek verbeteren’, aldus de directie.

Om de gezondheid en het welzijn van de bezoekers te beschermen, zal er ook een geleidelijke uitbreiding van de airconditioning in de tentoonstellingszalen plaatsvinden. Ook het reserveringssysteem, dat al enkele jaren gedigitaliseerd is, krijgt een update.

Het ticketingsysteem zal beter tegemoet komen aan de wensen en eisen van individuele bezoekers, bedevaarders, groepen en scholen. Het nieuwe systeem moet ook verhinderden dat tickets doorverkocht worden (vaak voor woekerprijzen), omdat ze zullen worden gekoppeld aan de gegevens van de individuele gebruiker. 

De pauselijke kunstcollectie in het Vaticaan is een van de populairste attracties in Rome. Vóór de coronapandemie kregen de 26 musea, kapellen en zalen jaarlijks zes miljoen bezoekers. Sinds het einde van de coronabeperkingen zijn de musea opnieuw overvol, met vaak lange wachtrijen als gevolg. Mensen krijgen de raad om hun ticket online te kopen, om de wachtrij aan de kassa te ontlopen. Er is de voorbije jaren ook fel geïnvesteerd in de verbetering van de toegang tot de Vaticaanse Musea. 

Bron: Vaticaanse Musea/Kathpress.at