Hoe veilig is het om christen te zijn in Turkije?

De aanslag afgelopen zondag op een katholieke Kerk in Turkije waarbij 1 dode viel, roept de vraag op hoe veilig het is om christen te zijn in Turkije.
30/01/2024 - 15:23
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maakte in 2020 van de Hagia Sophia in Istanbul, oorspronkelijk gebouwd als kathedraal en sinds 1934 een museum, opnieuw een moskee
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maakte in 2020 van de Hagia Sophia in Istanbul, oorspronkelijk gebouwd als kathedraal en sinds 1934 een museum, opnieuw een moskee © CC Maksym Kozlenko via Wikimedia Commons

De aanslag van zondag werd opgeëist door een afdeling van Islamitische Staat (IS). Hoe gevaarlijk is het om christen te zijn in Turkije en hoe gastvrij is het land – dat voor 99% islamitisch is – voor andersgelovigen?

In Turkije wonen tussen de 12.000 en 16.000 joden en naar schatting 169.000 christenen waarvan ongeveer 25.000 katholieken. Daar zijn ook veel migranten uit Afrika en de Filipijnen bij. 

In tegenstelling tot sommige andere moslimlanden is Turkije op papier een seculiere staat. Toch heerst er een trend van islamisering, vooral na de mislukte staatsgreep van 2016. President Erdoğan voert al jaren een politiek beleid om de islamitische identiteit van het land te benadrukken. Nationalisme en islam zijn er sterk met elkaar verbonden. De Turkse grondwet beperkt de vrijheid van religie en plaatst de soennitische islam boven alle andere religieuze stromingen. 

De vervolging van christenen is er volgens Open Doors daardoor zeer hoog. Christelijke bekeerlingen zouden er sociaal, financieel en met geweld onder druk worden gezet. Tientallen buitenlandse christenen met een Turkse partner zouden het land zijn uitgezet. Ze worden ervan verdacht een bedreiging te zijn voor de nationale veiligheid. Kerken worden regelmatig beschadigd, ontheiligd of omgebouwd tot moskeeën. Vooral in het conservatieve binnenland is de toestand acuut, zegt Open Doors. 

Volgens de groep In Defense of Christians (IDC) worden andersgelovige gemeenschappen beperkt in hun rechten op eigendom, het opleiden van geestelijken en het aanbieden van religieus onderwijs. De Turkse regering blijft ook rechtstreeks ingrijpen in het bestuur van de Heilige Synode van de Grieks-Orthodoxe Kerk en van het Armeense patriarchaat. 

Was een eeuw geleden nog een kwart van de bevolking van Turkije christen, vandaag is dat aantal gezakt tot 0,2%. De moeilijkheden om christen te zijn in Turkije hebben een lange geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden anderhalf miljoen Armeense, Griekse, Syrische en Chaldeeuwse christenen door het Ottomaanse bewind – de voorloper van het huidige Turkije – vermoord of verdreven. Het bewind wilde daarmee de christelijke minderheid in het Ottomaanse Rijk elimineren. Ondanks internationale erkenning van deze gebeurtenissen als de Armeense genocide, blijft Turkije tot op vandaag ontkennen dat het woord genocide hier van toepassing is.

Bronnen: CNA (Engels) - OpenDoors - Wikipedia - IDC (Engels)