Vele jezidi’s leven nog altijd in tentenkampen

De nieuwe ‘Baba Sheikh’ van de jezidi’s was deze week te gast in ons land.
26/03/2022 - 10:55

Ali Ilyas werd anderhalf jaar geleden, in november 2020, in Lalish in het noorden van Irak ingezworen als nieuwe Baba Sheikh, dit is: de spirituele leider van de jezidi’s. Ruim een maand tevoren was de voorganger, Baba Sheikh Khurto Hajji Ismail, immers op hoge leeftijd overleden. Niet iedereen was het meteen met de aanstelling van Ilyas eens – er zou naar verluidt onvoldoende consultatie geweest zijn – maar intussen reist de 43 jaar jonge nieuwe Baba Sheikh de wereld rond om te wijzen op de precaire situatie waarin het jezidi-volk nog altijd verkeert.

Ook de vader van Ali Ilyas was van 1978 tot 1995 Baba Sheikh.

De Morgen

De Baba Sheikh was in België naar aanleiding van de verjaardag van de aanslagen van 22 maart 2016. Hij is blij dat het Belgische parlement de genocide op de jezidi’s door Daesh – de zogenaamde Islamitische Staat (IS) – heeft erkend. Maar in een interview in De Morgen wees hij erop erop dat Daesh in het Midden-Oosten nog altijd niet verslagen is. Steden en grondgebied zijn bevrijd, maar nu moeten de geesten van de mensen nog worden bevrijd. Ik kan je een bericht laten zien dat een jezidi-meisje ontving van een IS-lid dat nu in Mongolië zit. Zijn boodschap: ‘Wacht maar, ik kom terug’.

Daesh doet nog altijd verder. Baba Sheikh Ali Ilyas

Tenten

Ondanks de grote internationale steun voor het lot van de jezidi’s sinds Daesh ze in 2014 uit Sinjar verdreef, leeft deze religieuze minderheidsgroep in Irak nog altijd in erbarmelijke omstandigheden. Daesh verwoestte ca. 40.000 huizen. Duizenden jezidi’s leven nog altijd in tenten die bedoeld waren voor enkele maanden, niet voor jaren’ getuigt hun leider. Zij hebben honger en lijden onder koude in de winter en onder de hitte in de zomer. Maar zij durven nog steeds niet naar huis, omdat hun mensenrechten in Irak niet gerespecteerd worden. Er moet een veiligheidszone voor hen komen.

Er moet een internationaal akkoord komen om de jezidi’s van Sinjar te beveiligen. Baba Sheikh Ali Ilyas