Verboden te bedelen aan de domkerk van Bonn

Een bedelverbod lijkt onchristelijk, maar volgens verantwoordelijken van de domkerk van Bonn is het in de praktijk noodzakelijk.
18/08/2016 - 11:20

Aan de domkerk van Bonn is het sinds deze maand verboden te bedelen. Naar verluidt is de kerk de enige in het hele Duitse taalgebied waar een dergelijk verbod geldt, al wordt het ook elders overwogen. Wij willen er zo voor zorgen dat de kalmte en de rust na weken eindelijk kunnen terugkeren, zegt Sebastian Stiewe van de dienst stadspastoraal in Bonn. In steeds meer Europese landen gaan stemmen op om het bedelen te verbieden.

Het bedelverbod komt er na aanhoudende klachten van gelovigen en bezoekers die door bedelaars werden lastiggevallen bij het betreden van het kerkgebouw. Het ging meestal om drugsverslaafden of alcoholisten, die in enkele gevallen in het portaal met elkaar op de vuist gingen.

Echt afdwingbaar is het verbod blijkbaar niet. Daarom worden de bedelaars die toch nog post vatten bij de ingang aangesproken met het vriendelijke, maar nadrukkelijke verzoek er weg te gaan.

Bron: Domradio/Radio Vaticana (Duitstalig)