Verdeeldheid bij evangelische sympathisanten Donald Trump

Evangelische kerkleiders die uittredend president Donald Trump jarenlang hebben gesteund, stonden zondag voor een moeilijke opdracht voor hun homilie.
12/01/2021 - 10:00
Trump tijdens Aalst Carnaval
Trump tijdens Aalst Carnaval © Philippe Keulemans

Kerkleiders die Donald Trump jarenlang hebben gesteund, hebben afgelopen zondag erg verscheiden gereageerd op de bestorming van het Capitool waartoe de uittredende president zijn achterban met even zovele woorden had opgeroepen. Enkelen hielden zich wijselijk op de vlakte en lieten zich op geen uitspraak over het incident en de gevolgen ervan betrappen.

De in de VS bekende dominee Samuel Rodriguez van de Nationale Conferentie van Spaanssprekende Kerkleiders, die een gebed uitsprak bij de inauguratie van Trump en hem ook jarenlang adviseerde, zag in het gebeuren een oproep tot berouw, vooral dan voor christenen die diegene die het land bestuurt belangrijker hebben gemaakt dan Jezus Christus, die als enige in het hart van een christen moet heersen. Zo hebben wij de ezel (symbool van de Democratische Partij, red.) en de olifant (symbool van de Republikeinse Partij, red.) toegestaan om te delen in datgene waarvoor het Lam aan het kruis werd genageld.

Predikant Brian Gibson, die in de aanloop naar de presidentsverkiezingen het hele land rondreisde om kiezers op te roepen voor Trump te stemmen, viel de eigenaars van de grootste sociale mediaaan, die volgens hem met hun verbanning van Trump de vrije meningsuiting en de vrijheid, die Amerikanen zo dierbaar is, in gevaar brengen. Net zoals Lifesitenews, vooral bekend als verspreidingskanaal voor de aanvallen van de voormalige apostolische nuntius in de VS aartsbisschop Carlo Maria Viganò op paus Franciscus, is hij ervan overtuigd dat de aanval op het Capitool het werk was van Antifa (afkorting van Antifascistische Beweging, red.), al erkende hij dat er wellicht een aantal aanhangers van Trump hebben meegedaan; omdat het nu eenmaal onvermijdelijk is dat er bij zo’n massa volk onvermijdelijk ook enkele extremisten zijn.

John Hagee van Cornerstone Church, bekend als een fervent aanhanger van Trump, spaarde zijn kritiek op de aanval op het Congres allerminst: Er werden schoten afgevuurd en  er is traangas ingezet in de rotonde van het Capitool. Dit was een aanslag op de wet en de rechtsstaat. Dit is geen patriottisme. Dit is pure anarchie.

Bron: Religion News Service/La Times