Vergeet de sociale roddelmolen en keer naar binnen, zegt de paus

In zijn homilie tijdens de Aswoensdagviering had paus Franciscus een mooie en scherpe raad voor de vasten.
22/02/2024 - 12:02
Paus Franciscus wordt met as besprenkeld op Aswoensdag 14 februari 2024
Paus Franciscus wordt met as besprenkeld op Aswoensdag 14 februari 2024 © Vatican Media/Dicastery for Communication

In zijn homilie tijdens de Aswoensdagviering borduurde paus Franciscus voort op de oproep van Jezus in het Evangelie 'ga dan je binnenkamer in' (Matteüs 6,6) waar hij een heel actuele interpretatie aan gaf. 

'Het betekent een reis van buiten naar binnen maken, zodat ons hele leven, inclusief onze relatie met God, niet wordt gereduceerd tot louter uiterlijk vertoon, een omlijsting zonder afbeelding, een omhulsel van de ziel, maar integendeel van binnenuit wordt geboren en de bewegingen van onze ziel weerspiegelt, van ons hart, onze diepste verlangens, onze gedachten, onze gevoelens, de kern van onze persoon.

Laten we tijdens deze vastentijd luisteren naar de stem van de Heer die niet moe wordt te herhalen: ga naar je kamer, keer terug naar je hart. 

Het is een heilzame uitnodiging voor ons, die zo vaak aan de oppervlakte leven, die zo graag opgemerkt willen worden, die voortdurend bewonderd en gewaardeerd moeten worden.

Zonder het te beseffen, merken we dat we niet langer een "innerlijke kamer" hebben waarin we kunnen stoppen en voor onszelf kunnen zorgen, ondergedompeld als we zijn in een wereld waarin alles, inclusief onze emoties en diepste gevoelens, "sociaal" moet worden. 

Maar hoe kan iets "sociaal" zijn als het niet uit het hart komt? 

Zelfs de meest tragische en pijnlijke ervaringen lopen het gevaar dat er geen rustige plek is waar ze bewaard kunnen worden. 

Alles moet worden ontmaskerd, tentoongesteld en aan de roddelmolen van het moment worden gevoed. 

Maar de Heer zegt tegen ons: "Ga het geheim binnen, keer terug naar het centrum van jezelf."

Juist daar, waar zoveel angsten, schuldgevoelens en zonde op de loer liggen, juist daar is de Heer neergedaald om jou te genezen en te reinigen. 

Laten we onze innerlijke kamer binnengaan: daar woont de Heer, daar wordt onze zwakheid geaccepteerd en worden we onvoorwaardelijk bemind.'

Bron: Lees de hele homilie van paus Franciscus op Aswoensdag (Engels)