De vergeten genocide van Sinti en Roma

Op 2 augustus 1944 werden in Auschwitz meer dan 4.000 mensen, vooral kinderen en vrouwen, in de gaskamers van het vernietigingskamp omgebracht.
05/08/2020 - 11:53
Roma
Roma © r.r.

Sommige dramatische gebeurtenissen dreigen tussen de plooien van de geschiedenis te vallen. Dat is onder meer het geval met de dramatische nacht van 2 op 3 augustus 1944, toen er ruim 4.000 Sinti en Roma van de zigeunervleugel van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden omgebracht. De zogenaamde Roma Pharrajimos (Roma-holocaust) was een vergelding omdat zij geweigerd hadden om de bevelen van de SS-officieren op te volgen.

90% van de Roma-bevolking van verschillende landen is verdwenen als gevolg van bloedbaden en deportaties. (Raad van Europa)

Maar terwijl de Holocaust van miljoenen joden verplichte leerstof is in alle scholen en de hele wereld de komende dagen de 75ste verjaardag herdenkt van de atoombombardementen van Hiroshima en Nagasaki, was er wereldwijd nauwelijks aandacht voor de genocide van Sinti en Roma. Dat was vorig jaar al niet het geval bij de 75ste verjaardag, ook dit jaar niet en allicht ook volgend jaar niet.

Door onwetendheid over het verleden kunnen mensenrechtenschendingen worden voortgezet. (Raad van Europa)

Driekwart eeuw lang is de tragische gebeurtenis van een bevolkingsgroep die nauwelijks woordvoerders heeft, en die zelfs in landen als Slovakije en Roemenië tot op de dag van vandaag een verbeten strijd moeten voeren voor hun meest elementaire rechten, hoogstens een voetnoot geweest in geschiedenisboeken.

In 2015 voerde het Europese Parlement wel een herdenkingsdag in voor de tragedie. Maar op een handvol politici en voorvechters van rechten van minderheden en het kransje van politici dat de herdenkingsplechtigheid van de Raad van Europa bijwoonde na, weet quasi niemand wanneer deze jaarlijkse herdenkingsdag wordt gehouden.

Bron: Raad van Europa/Radio Vaticaan

Documentatie van de Universiteit van Graz over de geschiedenis van de Sinti en Roma