Verloren zoon en ex-aartsbisschop Emmanuel Milingo wordt 90

De geëxcommuniceerde Zambiaanse aartsbisschop emeritus Emmanuel Milingo verliet de katholieke Kerk, huwde met Maria Sung en begon zijn eigen kerk.
15/06/2020 - 15:07
Emmanuel Milingo
Emmanuel Milingo © r.r.

Hoe zou het nog zijn met de geëxcommuniceerde Zambiaanse aartsbisschop Emmanuel Milingo? De man haalde rond de eeuwwisseling het wereldnieuws toen hij zich aansloot bij de Moonsekte en in het huwelijk trad met Maria Sung. Milingo had daarvoor onder meer in Italië enige faam verzameld als exorcist en genezer. Later lanceerde hij de beweging Married Priests Now! (Gehuwde Priesters nu!), die zich inzette voor de afschaffing van de celibaatsverplichting. Toen hij in september 2006 in Washington ook nog eens vier gehuwde mannen tot priester wijdde en weigerde gehoor te geven aan de herhaaldelijke oproepen om naar de vertrouwde schaapstal terug te keren, was de maat voor Rome vol en werd hij uit de katholieke Kerk gezet. In 2010 lanceerde hij nog zijn eigen, maar weinig succesvolle oecumenische vredeskerk.

Zieken en degenen die dachten dat ze door boze geesten bezeten waren, stelden hun hoop op de controversiële Afrikaanse kerkleider. KNA

De kerkelijke carrière van Milingo begon nochtans veelbelovend. In 1969 werd hij op 39-jarige leeftijd aartsbisschop van Lusaka(Zambia). Daarna verzamelde hij bekendheid, maar veroorzaakte hij ook controverse met zijn ‘charismatische genezingsdiensten’, een mengeling van Bijbelse genezing door handoplegging en traditionele Afrikaanse riten. Omwille van de verdeeldheid die hij met zijn optreden veroorzaakte, haalde paus Joannes Paulus II hem in 1983 weg uit Afrika en gaf hem een opdracht bij de Pauselijke Raad voor Migranten. Dat belette Milingo evenwel niet om als genezer en exorcist de wereld rond te trekken en zieken en mensen die dachten dat zij door geesten bezeten waren bij hem te ontvangen en de handen op te leggen. De kleurrijke Afrikaan maakte ook cd’s, schreef boeken en nam zelfs deel aan het Muziekfestival van San Remo.

In 2001 deed hij een oproep tot de afschaffing van het celibaat en nog voordat het Vaticaan van zijn verbazing was bekomen, huwde hij met de Zuid-Koreaanse Maria Sung, die bijna 30 jaar jonger was. De Moonsekte, die hoopte dat zich met Milingo ook veel katholieken zouden aansluiten, verwelkomde hem met open armen.  Paus Joannes Paulus II kon hem nog kort overhalen om terug te keren naar de katholieke Kerk, maar 6 jaar later werd hij definitief geëxcommuniceerd en in 2010 ging hij van start met zijn oecumenisch-katholieke apostolische vredeskerk, al werd dat project geen groot succes. De afgelopen twee jaar haalde Milingo, die zaterdag zijn 90ste verjaardag vierde, alleen nog maar het nieuws met zijn vele ziekenhuisopnames. Tot op vandaag blijft hij mensen ontvangen die hopen dat zij genezen worden door hem te ontmoeten.

Bron: KNA/Katholisch.de