Vermeersch: verbod op negationisme gaat te ver

Filosoof Etienne Vermeersch (81) pleit voor volledige vrijheid van meningsuiting, ook als die de ontkenning van de holocaust inhoudt.
03/01/2016 - 09:53

Ik vind het verbod op racistische uitspraken een inperking van de vrijheid van meningsuiting die te ver gaat. Dat stelt filosoof Etienne Vermeersch in een interview met De Zondag.

Vermeersch doet de uitspraken op het eind van een interview over de islam. De islam moderniseert niet. Dat is het probleem. (...) De islam evolueert opnieuw in een salafistische richting. (...) Ook bij ons wint die stroming meer en meer aan invloed.

Vermeersch pleit voorts voor een coaliteit om de terreurorganisatie IS te stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat als IS vernietigd wordt, ook de voedingsbodem voor die aanslagen zal verdwijnen. De Verenigde Staten en Rusland moeten een coalitie aangaan. Een andere oplossing zie ik niet.

Naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo, bijna precies een jaar geleden, zegt Vermeersch: De vrijheid van meningsuiting moet absoluut zijn, behalve laster, eerroof en aansporen tot misdaad. (...)

Ik vind het verbod op racistische uitspraken eigenlijk een inperking die te ver gaat.

Net zoals het verbod op negationisme, waardoor je bijvoorbeeld niet mag zeggen dat de holocaust niet heeft plaatsgevonden. Al kan je dat verbod wel enigszins aanvaarden zolang er nog dichte familie leeft van mensen die daar vermoord zijn. Maar binnen twintig jaar moet dat verbod worden afgeschaft.