Vermiste Panamese kardinaal ‘gedesoriënteerd’ teruggevonden

Kardinaal José Luis Lacunza Maestrojuán is na twee dagen in goede gezondheid aangetroffen. De omstandigheden van zijn verdwijning zijn onduidelijk.
03/02/2024 - 15:32

De Panamese kardinaal José Luis Lacunza Maestrojuán is na twee dagen terecht. De 79-jarige kardinaal was dinsdagmiddag voor het laatst gezien toen hij met de auto het bisschopshuis in de hoofdstad van de provincie Chiriqui verliet. Hij kwam niet opdagen voor enkele afspraken, zoals een misviering, en elke oproep naar zijn mobiele telefoon bleef onbeantwoord. Hij werd als vermist opgegeven; de Panamese kerkleiders riepen op tot gebed.

De bisschoppenconferentie van Panama (CEP) zegt in een korte verklaring dat de kardinaal donderdagnamiddag in goede gezondheid werd teruggevonden, maat geeft geen details over het hoe en waarom van zijn vermissing.

De plaatselijke politie meldde enkel dat Lacunza ‘gedesoriënteerd’ was, maar verder gezond. Hij werd voor een check-up naar het ziekenhuis gebracht.

Kardinaal Lacunza werd geboren in Pamplona, Spanje. In 2015 werd hij kardinaal gecreëerd door paus Franciscus. Lacunza staat bekend voor zijn verdediging van inheemse volkeren en immigranten. In de jaren 80 ging hij openlijk het verzet aan tegen dictator Manuel Noriega.