Vernieuwing Kerk onmogelijk tot misbruikcrisis wordt aangepakt, zegt Ierse aartsbisschop

We moeten 'de dynamiek van ontkenning herkennen en aanpakken en 'een cultuur van verantwoording omarmen', zo zei aartsbisschop Dermot Farrell.
24/09/2024 - 15:38
Dermot Farrell, aartsbisschop van Dublin (archiefbeeld)
Dermot Farrell, aartsbisschop van Dublin (archiefbeeld) © Irish Catholic Bishops' Conference

In het weekend van 21 september vroeg het aartsbisdom Dublin de aandacht van alle gelovigen voor de bescherming van kinderen en kwetsbare volwassenen. Aartsbisschop Dermot Farrell benoemde in zijn homilie op zaterdagavond de olifant in de kamer. 

Zolang de misbruikcrisis niet volledig is aangepakt, zal er geen sprake zijn van een authentieke, duurzame vernieuwing en hervorming van onze Kerk.

Dermot Farrell

Aartsbisschop van Dublin

Volgens de aartsbisschop is het seksueel misbruik 'een open wond in onze Kerk en in ons land' en moet er nog veel gebeuren voor we ermee in het reine kunnen komen en er van heling sprake kan zijn. 

Cultuur van ontkenning

Farrell wijst erop dat in onze reacties van woede, verdriet of verlies op de vele schandalen 'een draad van ontkenning en onthechting' schuilt, zelfs een 'cultuur van ontkenning'. Verdriet en empathie met de slachtoffers zijn wel goed als startpunt, maar zijn niet voldoende, vindt hij. We moeten begrijpen 'hoe zulke aanhoudende patronen van kwaad konden ontstaan, onbekend bleven of genegeerd werden'. 

Het is duidelijk dat angst voor schandalen, schaamtegevoel en morele lafheid allemaal een rol speelden. Zo ook de machtspositie en het voorrecht dat de Kerk en religieuze instellingen genoten in een maatschappij die overdreven onderdanig was. 

Dermot Farrell

Aartsbisschop van Dublin

Cultuur van verantwoording

Alleen als we wat gebeurd is, beschouwen als ook-van-ons, zullen we veranderen van hart, argumenteert de aartsbisschop van Dublin. Dan kunnen we 'onze toewijding vernieuwen om onze Kerk, onze parochies, onze scholen en al onze activiteiten veilig te maken voor kinderen en kwetsbare volwassenen, en om de structuren en verantwoording te omarmen die dat vereist'.

Omdat 'onrecht en uitbuiting floreren waar geen verantwoording is,' moeten we 'een cultuur van verantwoording omarmen'. De aartsbisschop waarschuwt nog dat die verantwoording geen 'lippendienst' of 'schijnvertoning' mag blijven. 

Schijnbare verantwoording is niet alleen aanstootgevend, het is een leugen, en een leugen die de ontkenningen uit het verleden versterkt en de pijn van overlevenden intensiveert.

Dermot Farrell

Aartsbisschop van Dublin

De verantwoording waar de aartsbisschop voor pleit, 'gaat over een cultuur waarin mensen worden aangemoedigd om hun zorgen te uiten met de zekerheid dat ze gehoord zullen worden' en een cultuur 'die erkent dat de heilige Geest onder ons allen aan het werk is, en dat alle gedoopten een bijdrage kunnen leveren, dat iedereen het recht heeft om zijn stem te verheffen en respectvol gehoord te worden'. 

Bronnen: Cruxnow (Engels)