Verontwaardiging over dansfeestje in Turks klooster van Sumela

Het klooster, een van de bekendste orthodoxe erfgoedsites aan de Zwarte Zee, is voorgedragen als Werelderfgoedsite bij de Unesco.
08/02/2022 - 12:40
Het klooster van Sümela
Het klooster van Sümela © Wikipedia

Zowel Griekenland als het oecumenische patriarchaat van Constantinopel en de Russisch-orthodoxe Kerk reageren geschokt en protesteren officieel bij Turkije omdat de overheid aan een dj toestemming heeft gegeven elektronische muziek te spelen in het voormalige orthodox-christelijkeSümelaklooster, vlakbij Trabzon in Turkije. Het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou vraagt aan Turkije om een herhaling hiervan  kost wat kost te vermijden. En het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde: Het is verrassend dat er een vergunning is gegeven, aangezien het klooster van Panagia Soumela in principe slechts opengaat voor pelgrims. Deze beelden zijn aanstootgevend. Verwijzend naar de eerdere herbestemming van de Hagia Sophia in Istanbul als moskee, spreekt Griekenland over een nieuwe aanval van de Turkse overheid tegen een site die werelderfgoed is van de mensheid. Turkse verantwoordelijken zijn niet bereikbaar voor commentaar, maar de betrokken dj argumenteerde dat de opname en verspreiding van de clip juist een kans is om de Sümela-site te promoten.

Het kloostercomplex van Sümela, op een steile klif in de kustprovincie Trabzon boven de Zwarte Zee in Oost-Turkije, werd gesticht in de 4de eeuw. Het was eeuwenlang het belangrijkste bedevaartsoord aan de Zwarte Zee, dankzij de beroemde Maria-icoon die er wordt vereerd en volgens de overlevering nog door de evangelist Lucas werd gemaakt. Ook na de verovering door de Ottomanen in 1461 bleef het klooster een spiritueel en cultureel christelijk centrum. In 1923 kregen de orthodoxe monniken van Sümela van de Turkse overheid het bevel het klooster te verlaten en werd het complex gesloten.  Sinds 1972 functioneert het als een museum dat wordt beheerd door het Turkse ministerie van Cultuur. In 2019 werd het na een grondige restauratie heropend. Jaarlijks reizen duizenden toeristen en orthodox-christelijke gelovigen naar het klooster.

Bron: Reuters/Euronews/ROC