Verpleegster krijgt over de hele lijn gelijk van arbeidsrechtbank

Volgens een Londense arbeidsrechtbank werd een verpleegster onterecht ontslagen uit een ziekenhuis in de hoofdstad omdat ze een kruisje droeg. 
11/01/2022 - 13:06
Mary Onuoha
Mary Onuoha © Christian Concern

Een arbeidsrechtbank heeft geoordeeld dat de 61-jarige verpleegster Mary Onuoha gediscrimineerd en onterecht ontslagen werd. De uit Nigeria afkomstige Onuoha had geweigerd om het gouden kruisje rond haar hals, dat zij bij haar doopsel had gekregen, uit te doen tijdens het uitoefenen van haar beroep. Ze werd geschorst voor klinische taken, gedegradeerd tot receptioniste en uiteindelijk ook ontslagen.

In de Mail on Sundaybrengt zij een onthutsend getuigenis van twee jaar pesterijen en discriminatie in een ziekenhuis in Zuid-Londen, waar niemand er problemen mee had dat andere personeelsleden een hijab of tulband droegen en enkele keren per dag naar de moskee gingen. Sommige verplegenden droegen zelfs sieraden en een sleutelbos. Maar mijn kruisje werd er als zo gevaarlijk beschouwd dat ik daardoor de baan verloor waar ik zo van hield. Een keer werd ik zelfs in het midden van een operatie weggeroepen uit de operatiezaal, omdat ik de gezondheid van patiënten mogelijks in gevaar zou brengen.

Officieel moest Mary Onucha het kleinood, dat haar zo veel steun gaf, van de ziekenhuisdirectie verwijderen omdat het bacteriën zou huisvesten en dus een gevaar zou betekenen bij haar werk. Maar de rechtbank oordeelde vorige week dat er sprake was van regelrechte discriminatie en dat haar door een aanhoudende campagne van pesterijen het werken onmogelijk was gemaakt. Na jaren pesterijen en intimidatie en uiteindelijk oneerlijk ontslag besloot de verpleegster in oktober toch maar naar de rechtbank te stappen. 

Op 5 januari oordeelde de jury dat de National Health Service (NHS, het openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk), haar werkgever, haar onterecht had ontslagen uit het Croydon Universiteitsziekenhuis in Londen. De rechters kwamen tot de conclusie dat managers een beledigende, vijandige en intimiderende omgeving creëerden voor de in Nigeria geboren verpleegster. Zij waren ook niet mals voor de ziekenhuisverantwoordelijke die haar uit de operatiezaal had laten weghalen, terwijl andere aanwezigen in de operatiezaal op dat ogenblik oorbellen en een hanger droegen.  En dat terwijl de ziekenhuismanager handelde alsof het een noodgeval betrof. In hun vonnis oordeelden de rechters dat de NHS Trust haar zonder redelijke en geldige reden heeft ontslagen en zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en de schending van mensenrechten. NHS heeft zich inmiddels bij Onuoha verontschuldigd en de nationale gezondheidsdienst belooft dat ze haar beleid ter zake daadwerkelijk zal herzien.

Bron: Crux/Daily Mail