Verrassend topoverleg over Duitse synodale weg

Curieverantwoordelijken en Duitse bisschoppen gingen na hoe sommige ‘verstandige voorstellen’ toch kunnen worden doorgevoerd.
28/07/2023 - 13:36
Logo van de Synodale Weg
Logo van de Synodale Weg © Synodale Weg

Woensdag vond er in Rome een onaangekondigde ontmoeting plaats tussen een delegatie van de Duitse Bisschoppenconferentie en topvertegenwoordigers van de Romeinse Curie. Tijdens dat gesprek stond de toekomst van de Kerk in Duitsland, en in het bijzonder de Synodale Weg, centraal. Critici van die dialoog tussen de Duitse bisschoppen en leken kanten zich tegen de oprichting van een synodale raad, die meer – volgens hen té veel - inspraak zou geven aan leken. Voorstanders hopen dat de Wereldsynode in Rome een nieuwe dynamiek kan geven aan het dialoogproces. 

Hete hangijzers zoals de debatten over de macht voor bisschoppen, de inspraak en meer verantwoordelijkheid voor vrouwen, een andere kerkelijke omgang met homoseksualiteit of pleidooien voor de afschaffing van het verplichte priestercelibaat zorgden ervoor dat het dialoogproces voor verdeeldheid heeft gezorgd bij de katholieke Kerk in Duitsland. Ook vanuit Rome kwam er kritiek en met name ook op de plannen voor de oprichting van een synodale raad, die ook door enkele Duitse bisschoppen worden afgewezen. 

Het Italiaanse dagblad ‘Il Messaggero’ verwees na het gesprek van woensdag naar een anonieme, vooraanstaande curiekardinaal die de vrees heeft uitgesproken dat het dialoogproces in Duitsland tot een schisma dreigt te leiden. De beteugeling van die dreiging is een van de redenen waarom dit gesprek in Rome, ondanks meningsverschillen, toch heeft plaatsgevonden. Er werd naar verluidt vooral nagegaan hoe verstandige hervormingsideeën van de Duitse Synodale Weg kunnen doorgevoerd worden, zonder dat zij in strijd zijn met de regels van de universele Kerk. De verdelende kwestie van de oprichting van een ‘Synodale Raad’ kwam niet ter sprake, al heeft Rome eerder al duidelijk gemaakt dat de katholieke kerk in Duitsland niet bevoegd is om zo'n bestuursorgaan van leken en geestelijken op te richten.

Bron: Katholisch.de/KNA