Verrassende expo bezint zich over de werken van barmhartigheid

Sinds kort nodigt een tentoonstelling in de Mechelse kathedraal uit om na te denken over actualiteit van de werken van barmhartigheid.
06/04/2016 - 14:35

Nog tot 20 november worden bezoekers van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen met enkele moderne kunstwerken uitgenodigd om zich te bezinnen over de actuele betekenis van de zeven lichamelijke werken van barmhartigheid. Elk van de tentoongestelde panelen behandelt  een van de werken en gaat op zoek naar de inhoud en de betekenis daarvan voor onze samenleving van vandaag.

Verrassende confrontatie

De confrontatie levert vaak verrassende beelden op. Zo is er op het vijfde paneel van de Nederlandse beeldende kunstenaar en theoloog Ruud Bartelema over de zieken verzorgen een bed van een zieke te zien, te midden van een bloemenveld waarop handen de zieke dragen. Op een ander paneel krijgt gevangenen bezoeken vorm in het schrijven van brieven naar een gevangene.

Barmhartigheid ervaren

De expo in de zijbeuk is een van de initiatieven van dit jaar van de kathedraal van Mechelen naar aanleiding van het Jaar van de Barmhartigheid. Eerder werd er ook al voor gezorgd dat de biechtstoel telkens op zaterdagmorgen bemand is om de bezoekers van de zaterdagmarkt en andere belangstellenden de kans te geven om het sacrament van de verzoening te ontvangen en zo de barmhartigheid tijdens dit Jubeljaar ook zelf concreet te ervaren. 

De dorstigen laven © Ruud Bartelema