Verruiming abortuswet een brug te ver voor artsen en vroedvrouwen

Artsen en zorgverleners uiten ernstige bezwaren bij het wetsvoorstel over abortus dat 'zonder een echt en grondig debat' dreigt gestemd te worden.
26/11/2019 - 11:30

Ondertussen al ruim 750 artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen en andere zorgverleners, die elke dag vrouwen begeleiden tijdens hun zwangerschap, tekenen in een open brief protest aan tegen de plannen voor een verruiming van de abortuswet, nauwelijks één jaar na de laatste wet over dit gevoelige onderwerp. Ze schrijven: Het huidig wetsvoorstel voegt drie belangrijke elementen toe aan de wet die abortus in 2018 uit het strafwet heeft gehaald. Het verlengen van de abortustermijn van drie tot vierenhalve maand zwangerschap (20 weken amenorroe), het inkorten van de bedenktijd van zes dagen tot 48 uur en het herzien van het tot op heden geldig juridisch concept van abortus, waardoor zwangerschapsonderbreking een gewone medische handeling wordt.

In dit vergevorderde ontwikkelingsstadium is de baby bijna levensvatbaar, op enkele weken na: hij meet 20 centimeter, is gevoelig voor aanraking en geluid.

De ondertekenaars, allemaal professionele zorgverleners, onderstrepen dat zij dit beroep gekozen hebben om al wie professionele hulp nodig heeft, te verzorgen en te steunen. Op achttien weken staan we voor een reeds goed gevormd menselijk wezen. Beroepshalve moeten we tegelijk respect opbrengen voor het leven, dat we niet zien maar toch niet ontsnapt aan onze instrumenten, en voor elke vrouw, die we wel zien en wier complexe situatie we proberen te begrijpen.

Wij vragen u, dames en heren parlementsleden, om van dit wetsvoorstel af te zien.

De ondertekenaars benadrukken dat de verlenging van de termijn een contraproductief signaal is

  • dat niet aanzet tot een verantwoordelijk gedrag,
  • dat abortus tot een medische handeling zoals een andere dreigt te herleiden,
  • almaar meer morele druk dreigt te leggen op wie (tevergeefs) gewetensbezwaren wil inroepen.
  • En dat terwijl er de laatste zeven jaar geen informatie meer is over de realiteit van abortus in België (het aantal, de redenen, voorwaarden, enz.).

Hoe kunnen we zonder objectieve diagnose van de huidige situatie op een redelijke wijze een nieuwe wetgeving maken?

Waarom die kloof tussen de gevoelens van zo veel vrouwen en de wil van bepaalde parlementariërs?

De vrouwen die we ontmoeten, voelen dat abortus geen triviale daad is. Doen geloven dat het een medische handeling zoals een andere is, is een leugen naar de vrouwen die er diep in hun lichaam sporen van blijven dragen. Vermits de negatieve psychologische impact van abortus erkend is, moet de preventie van abortus dan niet prioritair worden?

Lees de volledige open brief van artsen, vroedvrouwen en andere zorgverleners op de opiniepagina van De Morgen: online of in pdf