Verslag persbriefing over de synode 6 oktober

De toespraak van Mgr. Bonny werd goed opgepikt door de synodevaders en weerklinkt indirect op de persbriefing van dinsdag 6 oktober in het Vaticaan.
06/10/2015 - 20:29

Elke middag om 13 uur organiseert het Vaticaan een persbriefing over de voortgang van het werk van de bisschoppensynode over het gezin. Pater Lombardi, hoofd van de persdienst van het Vaticaan, gaf op dinsdag 6 oktober enkele cijfers die de complexiteit van de vergadering schetsen.

Tussen maandag- en dinsdagmiddag waren er:

  • 72 vrije tussenkomsten
  • waarvan 23 in het Italiaans, 21 in het Engels, 16 in het Frans en enkele in Spaans, Duits en Portugees
  • Er waren 10 tussenkomsten uit Latijns-Amerika, 7 uit Noord-Amerika, 12 uit Afrika, 8 uit Azië, 6 uit het Midden-Oosten en een 6-tal uit Europa

Onderwerpen die aan bod kwamen:

  • de zorg om een geschikte taal te vinden om positief te spreken over de realiteit van mensen, hun relaties en gezinnen. Het door paus Franciscus uitgeroepen Jaar van de Barmhartigheid is een goede gelegenheid om op een barmhartige manier over relaties buiten het christelijke huwelijk te leren spreken.
  • De synodevaders uit het Midden-Oosten spraken over de problemen van migratie en conflict.
  • Sprekers uit Afrika hadden het over het huwelijk in fases en over polygamie.
  • Verschillende sprekers haalden aan dat de uiteenlopende situaties in verschillende regio’s van de wereld een aanpak op maat vereisen. Hierin herkennen we oproep van Mgr. Bonny om meer ruimte en verantwoordelijkheid te geven aan bisschoppenconferenties.
  • Ook Mgr. Bonny’s oproep om een einde te maken aan elke uitsluiting vond weerklank tot in de persbriefing.
  • Het gezin is de sleutel tot de nieuwe evangelisatie, klonk het bij meerdere synodevaders. Zij zijn dan ook de protagonisten om te komen tot een herstel van het huwelijk.
  • De rol van de priester als begeleider van gezinnen is belangrijk, maar dan is een goede vorming van die priester even belangrijk. Daarin kunnen, omgekeerd, gezinnen een rol spelen.
  • Sommige synodevaders wierpen op dat er in het werkdocument te veel nadruk werd gelegd op alle problemen met het huwelijk in deze tijd, in plaats van er de vreugde en de kracht van aan te halen.

Niet zoveel spanning als media doen geloven

Een vraag van een journalist betrof de tussenkomst van kardinaal Erdö, die gisteren het debat over de communie voor hertrouwde echtgescheiden leek te sluiten. Het antwoord van kardinaal Paul-André Durocher (voorzitter van de bisschoppenconferentie van Canada) klonk sereen en genuanceerd:

Het panorama blijft open, vandaag starten pas de besprekingen in kleine groepen. De synodevaders zijn het erover eens dat er een groeiend verschil bestaat tussen wat de samenleving verstaat onder relaties en gezinsleven en wat het evangelie daarover leert. Terwijl de ene groep bisschoppen veeleer bezorgd is om het vervagen van de christelijke leer, maakt de andere zich meer bezorgd over de blokkage in de dialoog met de samenleving. Beide bezorgdheden zijn echter terecht. De christelijke visie is een rijkdom voor de wereld, niet enkel voor de happy few. Hoe dus vasthouden aan de leer en toch laten dialogeren met de wereld, zodat het interesse wekt en kan inspireren. Om die weg te ontdekken, is het net zo belangrijk om collegiaal na te denken.

Kardinaal Erdö maakte een interessante en klassieke analyse van de christelijke leer. Nu is het aan de vergadering om naar de wereld te kijken en te ontdekken waar de christelijke leer het leven van mannen en vrouwen rondom ons kan vernieuwen.

Pater Lombardi liet nog weten dat er totnogtoe slechts 3 officiële teksten zijn voor de synode: 2 toespraken van paus Franciscus en het werkdocument zelf. De toespraak van relator-generaal kardinaal Erdö is dus geen referentiedocument.