Vesperdienst en processie herdenken mirakel van Viversel

De vorige sacramentsprocessie voor het mirakel van Viversel vond veertig jaar geleden plaats.
25/07/2017 - 11:13

Na een plechtige vesperdienst ging er zondag in Hasselt een processie uit ter herdenking van het Eucharistisch Mirakel van Viversel. Onder leiding van bisschop Hoogmartens trok de sacramentsprocessie vanuit de St. Quintinuskathedraal naar de Virga Jessebasiliek. De vorige sacramentsprocessie voor het mirakel van Viversel vond veertig jaar geleden plaats. Na de processie vond een 40 uur durende aanbidding plaats in de basiliek, die tot vanmorgen duurde.

Bisschop Hoogmartens tijdens de vesperdienst
Bisschop Hoogmartens tijdens de vesperdienst © Kathedraal Sint-Quintinus Hasselt

Het wonder van de bloedende hostie van Viversel vond in 1317 plaats toen een kapelaan een stervende de laatste sacramenten toediende. Terwijl hij de zieke de biecht afnam, legde de kapelaan uit Lummen de pyxis (het doosje dat de hostie bevat) in een aanpalend kamertje. Toen hij terugkwam was de pyxis opengebroken en lag een bloedende hostie ernaast. 

De sacramentsprocessie
De sacramentsprocessie © Kathedraal Sint-Quintinus

De hostie werd eeuwenlang in de Abdij van Herkenrode bewaard. Maar toen de abdij in 1804 werd opgeheven, werd de hostie naar de Sint-Quintinuskathedraal overgebracht, waar zij sinds die tijd wordt bewaard.

Bron: Virga Jessefeesten/HBVL

Sacrementsprocessie voor het mirakel van Viversel
Sacrementsprocessie voor het mirakel van Viversel © Kathedraal Sint-Quintinus